Termen amanat pentru depunerea documentelor necesare in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj

indemnizatie somaj tehnicaoug 30/2020 somajamanare plata somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca Guvernul a adoptat recent o Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 30 si 32 din 2020 si care vizeaza protectia sociala a unor categorii profesionale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS–CoV-2.
 
Potrivit Ministerului Muncii, Executivul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizatiei aferenta lunii martie cu 5 zile lucratoare pentru profesionistii definiti de Codul civil. Pentru categoriile nou introduse, avocatii, respectiv pentru cooperatiile care vor putea depune documentatia pentru persoanele cu care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, termenul in care poate fi solicitata indemnizatia este de 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.

 
 
 
 
Actul normativ adoptat de Guvern prevede ca avocatii care si-au intrerupt activitatea partial pot beneficia, pe perioada starii de urgenta, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor de stat pentru anul 2020, daca in luna pentru care solicita indemnizatia au realizat incasari cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, dar nu depasesc caÅŸtigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020.
 
Executivul a decis si simplificarea unor proceduri. Astfel, cooperatiile vor putea depune la AJPIS documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj pentru persoanele cu care au incheiate conventii individuale de munca, iar AJPIS plateste catre cooperatie, care apoi va plati indemnizatiile catre persoane in maximum 3 zile lucratoare.
 
Noua ordonanta de urgenta mai stabileste ca indemnizatiile acordate in baza OUG nr. 30/2020 sunt exceptate de la executarea silita, prin poprire, masura care va inceta la 60 de zile dupa incheierea starii de urgenta.
 
In cazul somerilor, Executivul a decis prelungirea acordarii indemnizatiei de somaj pentru cei carora le inceteaza acest drept pe perioada starii de urgenta, iar in cazul pensionarilor, s-a decis suspendarea sau neinceperea executarii silite asupra drepturilor lunare platite si prin casele sectoriale de pensii.
 
Sunt prevazute si exceptii in privinta pensionarilor si persoanelor incadrate in grad de handicap, in sensul ca acestia pot cumula veniturile proprii - pensia, respectiv veniturile obtinute de persoana incadrata in grad de handicap – cu indemnizatia de care pot beneficia conform OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Ordonanta de urgenta stabileste, in acelasi timp, modalitatea de aplicare a prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile prevazute la art. XV din OUG nr.30/2020, referitoare la plata impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale de stat si a celor de asigurari sociale de sanatate, respectiv modalitatea de calcul, retinere, plata si declarare a obligatiilor fiscale aferente acestor indemnizatii.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie somaj tehnicaoug 30/2020 somajamanare plata somaj

Data aparitiei: 21 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Termen amanat pentru depunerea documentelor necesare in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]