Intrebare:
Se poate suspenda contractul individual de munca pe un an daca acesta (salariatul) cere, pentru motive personale?
In conditiile art. 54 din Codul muncii, suspendarea prin acorudl partilor este numai in cazul concediilor fara plata?
In contractul colectiv de munca aplicabil, durata maxima a concediilor fara plata este de 60 de zile pe an. In aceasta situatie se poate suspenda CIM cu acordul partilor pe o perioada de un an, oricum mai mare de 60 de zile? Daca salariatul cere aceasta?
Raspuns:
Suspendarea raporturilor de munca prin acordul partilor, in urma acordarii unui concediu fara plata pentru interese personale, potrivit art. 54 din Codul muncii, nu are o durata minima sau dupa caz, o durata maxima impusa de lege, pe cale de consecinta, daca angajatorul aproba cererea salariatului in acest sens, raporturile de munca pot fi suspendate pe o perioada de un an. Exceptia de la aceasta regula o constituie situatia speciala prevazuta de Contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare, in care acordarea concediului fara plata este limitata la cel mult 15 zile pe an in cazul reducerii ori intreruperii temporare a activitatii angajatorului.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Daca in contractul colectiv de munca aplicabil la nivel unitatii dvs., s-a prevazut faptul ca durata maxima de acordare a concediilor fara plata pentru interese personale este de cel mult 60 de zile, va recomandam sa respectati aceasta reglementare, care reprezinta vointa comuna a partilor şi impune o limita rezonabila a duratei de suspendare a raporturilor de munca in cadrul respectivei unitati. Cu toate acestea, având in vedere ca nu este vorba in acest caz despre o dispozitie cu caracter de protectie a salariatului care sa intre sub incidenta art. 38 din Codul muncii, consideram ca durata maxima de acordare a concediului fara plata prin acordul partilor poate fi prelungita peste termenul de 60 de zile prevazut de contractul colectiv de munca aplicabil. Atentie insa – prin aprobarea concediului fara plata cu o durata mai mare de 60 de zile, generati un precedent in privinta derogarilor individuale de la dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil.
In legatura cu ultima intrebare pe care ne-o adresati, daca sotul salariatei dvs. pleaca la munca in strainatate, indiferent daca este vorba despre un contract de munca semnat de acesta cu un angajator strain sau indeplinirea temporara a atributiilor de serviciu in strainatate, iar salariata dvs. solicita suspendarea raportului de munca peste durata de 60 de zile prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil, puteti aproba sau respinge cererea acesteia, in functie de optiunea dvs. in calitate de angajator.