Locuri de munca in conditii speciale
Incepand cu data de 1 aprilie 2001, sunt incadrate in conditii speciale locurile de munca din unitatile care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia in care unitatile isi schimba denumirea sau sediul ori se reorganizeaza, inclusiv prin preluarea in totalitate sau in parte a patrimoniului de catre o alta societate, locurile de munca in care pana la data la care au intervenit aceste modificari s-au desfasurat activitatile prevazute in anexa nr. 1 din prezentul act normativ, raman in continuare incadrate in conditii speciale de munca, daca respectivele locuri de munca se regasesc la noua societate.
Controlul privind mentinerea, conform avizului, a locurilor de munca la noua societate se efectueaza de catre Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca.
Pentru perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se datoreaza diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata de angajator pentru conditii speciale de munca si cea declarata de catre acesta.
Perioadele de timp in care asiguratii isi desfasoara activitatea, pe durata programului normal de lucru din luna respectiva, numai in locurile de munca in conditii speciale sunt stagii de cotizare in conditii speciale.
Sunt asimilate stagiului de cotizare in conditii speciale perioadele de timp anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in care asiguratii si-au desfasurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din luna respectiva, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioarein grupa I de munca si care sunt incadrate in conditii speciale.
Asiguratii care realizeaza un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea cu 15 ani a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Stagiul de cotizare se poate constitui si din insumarea stagiilor de cotizare realizate conform prevederilor acestei legi cu cele realizate potrivit art. 20 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii care au realizat un stagiu de cotizare mai mic beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proportionala a varstelor standard de
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
pensionare, in conditiile realizarii stagiilor totale de cotizare necesare, conform prevederilor din anexa nr. 4 si 5 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prevederile prezentei legi se completeaza cu cele ale Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
( Legea nr. 226 din 7 iunie 2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 13 iunie 2006)