legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului - septembrie '06

Intrebare:

Suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului (art. 51 lit. a)-d)) se poate face doar printr-o cerere depusa la societate fara o notificare prealabila?

De ex. depune cererea azi si de maine nu se mai prezinta la post.

Raspuns:

Sa luam pe rand cele patru cazuri de suspendare unilaterala a contractului individual de munca, respectiv din initiativa salariatului.

a) Concediul pentru cresterea copilului

- se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea oricare dintre parintii firesti ai copilului, persoana care a adoptat copilul, persoana careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numit tutore (art. 8 alin. (2) coroborat cu art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

In situatia in care beneficiaza de acest tip de concediu mama copilului se presupune ca societatea a luat cunostinta despre faptul ca mama urmeaza sa nasca. in acest sens salariata poate apela la dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. g) din O.U.G. nr. 96/2003 salariata mama are obligatia sa efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie, concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile. Aceste 42 de zile sunt zile in care salariata nu este primita la serviciu chiar daca a efectuat toate cele 126 de zile de concediu prenatal si postnatal inainte de nastere.

Persoanele care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate pot intra in concediu pentru cresterea copilului incepand cu data nasterii copilului (art. 10 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005.

Avand in vedere dispozitiile de mai sus rezulta ca persoana care intra in concediul pentru cresterea copilului nu este obligata sa notifice in prelabil angajatorul. Momentul nasterii este un moment incert persoana insarcinata putand naste prematur. Dupa nastere, asa cum am aratat mai sus angajatorul are obligatia sa protejeze mama prin neprimirea acesteia la lucru timp de 42 de zile

b) Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

- se acorda in temeiul capitolul V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

- beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare;

- durata de acordare a indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase.

Avand in vedere cele expuse mai sus, concediul medical pentru ingijirea copilului bolnav nu trebuie notificat. Parintele beneficiar poate aduce la cunostinta unitatii in prelabil dar numai in situatiile speciale (neoplazii, interventii chirurgicale..) atunci cand se presupune ca acesta stia ca urmeaza sa ramana in concediu medical.

c) Concediul paternal

Concediul paternal nu intra in categoria concediilor de asigurari sociale si nu este legat de realizarea unui anumit stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat, si se acorda in conditiile stabilite de Legea nr. 210/1999.

- este un drept exlusiv al tatalui copilului;

- durata concediului paternal de care poate beneficia tatal nou-nascutului este de 5 zile lucratoare (respectiv 15 zile lucratoare daca acesta a absolvit cursul de puericultura sau are calificare profesionala in domeniul medical);

- concediul paternal poate fi solicitat in scris de tatal nou-nascutului in primele 8 saptamani calculate de la data nasterii copilului;

- nerespectarea acestui termen duce la decaderea tatalui din dreptul de a solicita concediul paternal potrivit Legii nr. 210/1999;

- atentie, acest drept este reglementat si in contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005-2006;

- cererea tatalui de acordare a concediului paternal se inainteaza conducerii unitatii si trebuie insotita de o copie simpla a certificatului de nastere al nou-nascutului.

d) Concediul pentru formare profesionala

- este reglementat in titlul VI din Codul muncii – Legea nr. 53/2003.

Daca pentru situatiile de suspendare de la lit. a) – c) salariatul aduce la cunostinta angajatorului motivele de suspendare a CIM printr-o cerere insotita de certificat medical respectiv certificat de nastere in cazul concediului paternal, in situatia formarii profesionale este necesar acordul angajatorului.

Codul muncii explica suficient de clar situatiile de formare profesionala din initiativa salariatului (art. 196).

Concluzie:

Pe durata suspendarii contractului individual de munca pot exista alte drepturi si obligatii ale partilor decat suspendarea prestarii muncii si a platii salariului, daca acestea sunt prevazute prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne (art. 49 alin. (3) din Legea nr. 53/2003/Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

de LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 29 Septembrie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului - septembrie '06 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]