legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Noi reguli privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite

VICTOR -VIOREL PONTA Formulare si Adeverinteproiect de hotararereinnoirea avizelor de incadrarelocuri de munca in conditii deosebiteVa aducem la cunostinta ca Ministerul Muncii a publicat Proiectul de Hotarare pentru modificarea HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile ulterioare.

Redam mai jos continutul proiectului:

Hotarare pentru modificarea HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile
ulterioare in temeiul art.108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I - Hotararea Guvernului nr.246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite acordate, valabile pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, pot fi reinnoite potrivit metodologiei stabilite in cuprinsul prezentei hotarari.

(2) Prevederile prezentei hotarari se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2013 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca pentru locurile de munca incadrate in conditii deosebite.

(3) Perioada de valabilitate a avizelor reinnoite potrivit prezentei hotarari nu poate depasi data de 31 decembrie 2014.

2. Alineatul (1) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se acorda de catre Inspectia Muncii, in baza urmatoarelor documente:

a) solicitarea de reinnoire a avizului de incadrare in conditii deosebite, semnata de catre reprezentantul legal al angajatorului ori de catre alta persoana imputernicita de acesta, potrivit legii, impreuna cu reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti potrivit art.5 lit.d din Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, depusa in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, insotita de copia documentelor de control intocmite de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea sau au sediul social, dupa caz;

b) buletinele de determinari de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, potrivit legii, care sa ateste depasirea valorilor-limita de expunere profesionala la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, sau documente de expertizare care sa ateste prezenta unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila;

c) planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cuprinzand masuri si actiuni, esalonate si distribuite trimestrial, pe perioada 01.01. - 01.12.2014 astfel incat, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale;

d) raportul medicului de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor care isi desfasoara activitatea la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, insotit de recomandari privind organizarea muncii, amenajarea ergonomica a locului de munca, utilizarea in conditii de securitate a substantelor folosite in procesul muncii, precum si repartizarea sarcinilor de munca, concordant cu particularitatile expunerii la factorii de risc;

e) dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca pana la data de 31 decembrie 2013."

3. Alineatul (11) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Planul de prevenire si protectie prevazut la alin. (1) lit. c) va contine masurile aferente anului 2013, asumate pentru normalizarea conditiilor de munca si ramase restante si dupa caz, masurile de protectia colectiva si cele care rezulta din recomandarile mentionate la alin.(1) lit.d.

4. Alineatul (12) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" Documentele de control mentionate la alin.(1) lit. a, vor face referire la stadiul de realizare a masurilor propuse si asumate pentru anul 2013.

5. Alineatele (3) si (4) ale articolului 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(3) In perioadele 15 - 30 iulie si 1 - 15 decembrie 2014, angajatorii vor depune la inspectoratul teritorial de munca o raportare privind modul in care au realizat masurile prevazute in vederea normalizarii conditiilor de munca".

(4) in baza raportarilor prevazute la alin.(3), inspectorii de munca vor efectua verificari in vederea stabiliri conformitatii celor declarate ale caror rezultate vor fi transmite Inspectiei Muncii."

6. Alineatul (3) al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2013 si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza, dupa caz, diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca si cea declarata de catre acestia".

7. Alineatul (5) al articolului 14 se abroga.

8. Articolul 15 se abroga.

Art. II - Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2014.

PRIM-MINISTRU
VICTOR -VIOREL PONTA


de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
VICTOR -VIOREL PONTA Formulare si Adeverinteproiect de hotararereinnoirea avizelor de incadrarelocuri de munca in conditii deosebite

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Noi reguli privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]