Toate institutiile publice, obligate sa accepte semnatura electronica

Isabela Alexe
Isabela Alexe
16 Octombrie 2020
16 Octombrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
semnatura electronicacontract electronicinstitutii publice semnatura electronica
Toate institutiile publice, obligate sa accepte semnatura electronica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul primei editii a Zilei Nationale a Comertului Electronic (prin Legea nr. 144/2020 data de 15 octombrie devine Ziua Nationala a Comertului Electronic), presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Sabin Sarmas, a amintit de importanta faptului ca va fi implementata, in sfarsit, semnatura electronica la nivel national, astfel ca toate institutiile publice din Romania vor fi obligate sa primeasca documente semnate electronic.
 
"Semnatura electronica si identitatea electronica sunt doi dintre pilonii esentiali in procesul de digitalizare a unei tari, a oricarei institutii publice. Am reusit sa facem o schimbare ce parea greu de acceptat cu ani in urma, aceea de a obliga toate institutiile publice din Romania sa primeasca documente semnate electronic. E adevarat, le-am lasat optiunea de a decide asupra tipului de semnatura electronica pe care vor sa o foloseasca, fie calificat avansata sau simpla. Mai mult, am venit cu o prevedere si am introdus aceasta valoare a semnaturii electronice avansate ca fiind egala cu o semnatura olograf in anumite conditii, ceea ce e iarasi o abordare la care noi tinem, pentru ca in anumite conditii se poate obtine un nivel de incredere suficient de mare si pentru semnatura avansata, astfel incat aceasta sa poata fi recunoscuta inclusiv in instanta", a precizat Sarmas.
 
In aceasta privinta, va reamintim ca a fost publicat de catre Ministerul Muncii proiectul referitor la contractul de munca electronic si semnatura electronica (il puteti consulta aici), fiind facute si declaratii de catre ministerul Muncii, Violeta Alexandru, in acest sens (detalii aici). 
 
Totodata, conform aceleiasi surse, presedintele ADR a accentuat importanta flexibilitatii crescute in ce priveste tipurile de semnatura, dar si acceptarea unor variante diferite de validari precum tehnologia blockchain.
 
"Avem trei proiecte legislative care sunt propuse de Parlament si din pacate nu exista un consens politic pana la urma, dar sper ca acest lucru sa se schimbe curand in viitorul Parlament. Noi avem aceasta pozitie in continuare de a crea o mai mare flexibilitate in acest spatiu si de a incerca sa utilizam toate tipurile de semnatura. In paralel, trebuie sa ne uitam si la alte mijloace care pot sa furnizeze servicii de incredere in viitor. Suntem o tara care avem potential sa ne uitam si spre altceva, cum ar fi blockchain. Blockchain-ul ca tehnologie va simplifica foarte mult aceste tipuri de mecanisme si poate sa ofere alte tipuri de validari si de servicii de incredere in viitor", a precizat seful ADR, citat de sursa amintita.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]