Deputatii din Comisia pentru munca si protectie sociala au decis luni ca varsta standard de pensionare sa fie de 60 de ani pentru femei si 64 ani pentru barbati.
Acestia au modificat intregul articol 53 din proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, stagiul minim de cotizare a fost redus de la 15 ani la 10 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 30 de ani (de la 35 de ani anterior), de asemenea atat pentru barbati cat si pentru femei, acesta fiind un amendament comun PSD-PNL.
Punctul de pensii va fi de cel putin 45 la suta din valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului Asigurarilor Sociale de Stat.
'Noi consideram ca 60 de ani pentru femei este o varsta normala pentru conditiile existente in Romania , iar la fel este si pentru barbati, care vor iesi la pensie la 64 de ani', a afirmat deputatul PSD de Sibiu, Ioan Cindrea.
La randul sau, deputatul PNL de Ialomita, Cristina Ancuta Pocora, a sustinut ca trebuie mentinuta actuala varsta de pensionare, deoarece, in Romania, nu se poate vorbi despre conditii egale de munca intre femei si barbati.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Deputatii din comisie au respins astfel amendamentul propus de Sulfina Barbu, deputat PDL, si sustinut de Guvern, potrivit caruia varsta standard de pensionare sa fie de 63 ani la femei si 65 ani la barbati, iar stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani atat pentru femei cat si pentru barbati, iar cel complet de 35 de ani.