Conform art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, beneficiarul veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil se poate asigura facultativ pentru accidente de munca si boli profesionale pe baza de
contract individual de asigurare.
Modelul acestuia este prevazut in anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002.
Contractul individual de asigurare se incheie in forma scrisa si produce efecte numai pentru viitor, de la data inregistrarii acestuia la Casa teritoriala de pensii. Modificarea venitului asigurat inscris in contractul individual de asigurare se poate realiza prin incheierea unui act aditional la contractul
individual de asigurare existent, in termen de 15 zile de la data cand a survenit.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Actul aditional incheiat la contractul individual de asigurare produce efecte numai pentru viitor, de la data inregistrarii acestuia la Casa teritoriala de pensii.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, mentionam ca persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj, in cota de 0,5%, se datoreaza asupra veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil indiferent de periodicitatea realizarii acestor venituri, in mod exclusiv sau nu.
Baza de calcul
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj in cota de 10,5% o reprezinta venitul brut. Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.
Daca beneficiarul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este pensionar in sistemul public de pensii, prevederile OUG nr. 58/2010 modificata prin OUG nr. 82/2010 nu ii sunt aplicabile.