Principalele masuri din OUG nr. 30/2020. Somajul tehnic si zilele libere acordate parintilor

somaj tehnic oug 30/2020indemnizatie comajcertificat situatii de urgentazile libere parinti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
OUG nr. 30 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 231/21.03.2020. 
 
Iata care sunt principalele prevederi, explicate de consultantul fiscal Ionut Jinga pentru PortalContabilitate.ro:
 
1. Modificari la Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor
a. Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi.

b. NU pot beneficia de zilele libere persoanele aflate in concediu de odihna /fara plata somaj tehnic, cele aflate in concediu pentru ingrijirea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere.
 
c. Cererea pentru acordarea zilelor libere va fi insotita de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor si de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, si nici nu se afla in niciuna din situatiile descrise mai sus.

d. In ceea ce priveste modul de plata a zilelor libere acordate parintilor, s-a stabilit ca pentru fiecare zi libera, angajatorul acorda parintelui o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Indemnizatia este asimilata veniturilor din salarii si supusa impozitarii si platii contributiilor, conform Codului Fiscal.
 
e) Angajatorii pot cere numai indemnizatia neta!! incasata efectiv de parinte.
 
f) Procedura de decontare catre angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizatiei pentru zilele libere acordate parintilor va aparea prin HG in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 19/2020, adica pana la 17 aprilie 2020)
 
 
2. Sprijin de la stat sub forma subventionarii somajului tehnic
 
- In timpul starii de urgenta, pentru perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului (art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii!!!! Atentie pentru REVISAL!!!), in cazul intreruperii temporare a activitatii, indemnizatia de care beneficiaza salariatii va fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Nivelul indemnizatiei va fi de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 (5429 lei *75% =4.072 lei)
 
Indemnizatia se acorda astfel:
a. pentru companii care intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor autoritatilor publice, subventia se va acorda in baza unui certificat pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
b. pentru companii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor, este vorba de companii cu incasari diminuate in luna anterioara, cu cel putin 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020!!!,subventia se va acorda in baza unei declaratii pe propria raspundere in care specifica diminuarea incasarilor si faptul ca angajatorul nu are capacitate financiara pentru a plati toti salariatii.
 
ATENTIE!
 
Angajatorii pot beneficia de plata indemnizatiei prevazuta pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active(!!!) la data intrarii in vigoare ordonantei.
 
Indemnizatia primita (in ambele situatii) este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii potrivit Codului fiscal. Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit , a CAS, si CASS aferente indemnizatiei, se efectueaza de angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
!!!NU se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca (pentru indemnizatia de 75%).
 
Decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie, din bugetul asigurarilor pentru somaj, se face in cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor, prin posta electrinica la AJOFM sau agentia de ocupare a fortei de munca a municipiului Bucuresti.
Continutul documentatiei care trebuie depuse:
 
  • cerere (modelul cererii este prezentat in OUG 30/2020)
  • lista persoanelor care beneficiaza de indemnizatie
     
Documente se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiilor din luna anterioara.
 
Mai multe despre somajul tehnic, reglementat prin OUG 30/2020, puteti citi si AICI!
 
 
 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic oug 30/2020indemnizatie comajcertificat situatii de urgentazile libere parinti

Data aparitiei: 23 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Principalele masuri din OUG nr. 30/2020. Somajul tehnic si zilele libere acordate parintilor Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]