In contextul in care sunt inchise unitatile de invatamant pana la 22 martie 2020, ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, considera ca, in aceasta perioada, exista optiuni mai potrivite pentru salariatii care au copii si nu recomanda parintilor concediul de odihna sau concediul medical, precizand ca autoritatile propun alte solutii precum
munca de acasa sau flexibilizarea programului de lucru, acolo unde este posibil.
"Am venit cu cateva solutii aplicabile exclusiv in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise, conform deciziei fiecarui angajator:
1. Munca de acasa, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii si conditiile logistice permit;
3. Flexibilizarea programului de munca (modificarea orelor de incepere a programului de lucru, prestarea doar a catorva ore pe zi sau doar a catorva zile pe saptamana la sediul angajatorului restul muncii urmand a se desfasura de la distanta).
Cred ca urmatoarele masuri sunt de bun simt atunci cand specificul locului de munca este acomodat. In cazul familiilor cu 2 parinti, flexibilizarea programului de munca este preferabila astfel incat unul dintre parinti sa munceasca dimineata si altul dupa-amiaza. De asemenea, la nevoie, dand dovada de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel incat, pe rand, cate un parinte, prin rotatie, sa ramana acasa cu cei mici.
Nu as recomanda:
1. Concediul de odihna, in aceasta perioada. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislatii, acordarea concediului unor angajati care cer, in masa, concediul de odihna;
2. Concediul medical. Nu vreau sa discut despre cum se poate obtine, dintr-o data, un astfel de document", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de socializare.
In ce priveste
proiectul de lege, aflat in prezent in dezbatere la Parlament, si potrivit caruia, pe perioada inchiderii scolilor, unul dintre parinti poate sta acasa cu copilul/copiii in
zile libere platite de angajatori, Violeta Alexandru a mentionat ca exista posibilitatea sa avem, la nivel national, 2-3 milioane de parinti care pot solicita acest drept simultan, iar cifra reprezinta cam 50% dintre angajatii din Romania.
"Cam acestea ar fi optiunile daca suntem de acord ca Romania trebuie sa mearga inainte si in situatii de criza. Trebuie sa fim responsabili si sa respectam masurile de preventie dar, in acelasi timp, nu putem sa inchidem totul, pur si simplu", a explicat ministrul interimar al Muncii.
Va reamintim ca, incepand din data de 11 martie 2020, scolile si gradinitele s-au inchis, pana la 22 martie a.c., cu posibilitatea de prelungire a acestui interval in functie de cum va evolua situatia privind Coronavirusul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<