Nu mai este un secret pentru nimeni ca forta de munca cunoaste un proces de imbatranire, astfel ca, pana in 2030, in multe tari europene ponderea salariatilor cu varste cuprinse intre 55 si 65 ani va reprezenta peste 30% din totalul angajatilor.
De asemenea, exista tendinta de crestere a varstei de pensionare, astfel ca multi lucratori se vor afla in situatia de a munci o perioada mai mare si de a fi expusi mai mult timp riscurilor la locurile de munca.
Pentru a preveni cresterea numarului problemelor de sanatate trebuie asigurate conditii de munca sigure si sanatoase pe tot parcursul vietii profesionale.
Schimbarile care au loc in prezent in Europa genereaza diferite provocari pentru angajati, angajatori si sindicate, cum ar fi:
- prelungirea vietii profesionale poate insemna o expunere mai mare la riscuri;
- o pondere mai mare a lucratorilor varstnici este echivalenta cu un numar mai mare de persoane care sufera de probleme cronice de sanatate si au nevoi specifice;
- lucratorii in varsta sunt vulnerabili in fata unor pericole;
- prevenirea invaliditatii, readaptarea si reluarea activitatii profesionale au o importanta sporita la nivelul societatii;
- trebuie combatuta discriminarea pe criterii de varsta.
In afara diferitelor cauze medicale, sanatatea angajatilor este afectata cu varsta si din cauza conditiilor de munca in care acestia au muncit in tinerete, de eventuale boli profesionale sau accidente de munca. Astfel, este necesara o abordare integrata raportata la mediul de munca, organizarea muncii, formarea profesionala continua pe tot parcursul vietii profesionale, motivatia si dezvoltarea carierei.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Este demn de mentionat ca art. 8, alin. (1^1) din HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor defineste supravegherea speciala ca fiind examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina muncii in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucratorii care se incadreaza in urmatoarele categorii: persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti, persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stangace, persoane cu vederea monoculara, persoane in evidenta cu boli cronice.
ATENTIE!
Chiar daca actul normativ nu a prevazut si o fisa prin care sa se stabileasca tipurile de examene care trebuie efectuate in cadrul supravegherii speciale, lucratorul in varsta trebuie sa reprezinte obiectul actului medical al cabinetelor de medicina muncii care vor corela conditiile de la locul de munca si nivelul riscului evaluat cu starea de sanatate a acestuia.
...citeste continuarea pe PortalSSM >>>