Vesti bune pentru anumite categorii de salariati, avand in vedere ca salariile de baza ale personalului din sanatate si asistenta sociala si din aparare, ordine publica si securitate nationala se majoreaza, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, pentru anul 2022.
Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta care completeaza articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Salarii in sanatate si asistenta sociala - majorate de la 1 iunie
Astfel, incepand cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevazut in Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii bugetare "SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA" din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevazute de aceasta lege pentru anul 2022.
Masura a fost luata de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii si ingrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de
salarizare prevazut in grila, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeasi anexa, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natura salariala din acest sector.
De asemenea, ordonanta de urgenta vizeaza majorarea salariilor de baza pentru angajatii din asistenta sociala. In acest sens, s-a tinut seama de problema majora cu care se confrunta acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum si de provocarile de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, cresterea numarului persoanelor varstnice in Romania sau criza fortei de munca in domeniul asistentei sociale si migrarea acesteia).
Eliminarea inechitatilor salariale
Tot de la 1 iunie cresc si soldele si salariile de functie ale personalului prevazut in Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare "APARARE, ORDINE PUBLICA SI SECURITATE NATIONALA" din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevazute pentru anul 2022, informeaza Ministerul Muncii.
Si in acest caz se urmareste eliminarea inechitatilor salariale, avand in vedere ca pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor si salariilor de functie prevazut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022.
Masurile au fost luate in contextul in care printre prioritatile Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale se numara si modernizarea sistemului de salarizare in sectorul public, prevazuta in Programul de Guvernare 2021 - 2024, care are drept scop eliminarea inechitatilor salariale, dar si in contextul elaborarii unei noi legi a salarizarii, prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<