Un nou proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior a fost pus in dezbatere publica.
Astfel, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice doreste cresterea cantitativa si calitativa a formarii profesionale de tip ucenicie la locul de munca, precum si imbunatatirea cadrului financiar de sustinere a stagiilor pentru absolventii de invatamant superior, in contextul in care reprezentantii mediului de afaceri au reclamat deficitul de forta de munca in anumite regiuni.
Conform datelor oferite de Ministerul Muncii, proiectul de act normativ propune modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 si prevede:
- Stimularea angajatorilor pentru a incheia contracte de ucenicie, masura prin care angajatorul care va incheia un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, va beneficia, la cerere, de 1.125 lei lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei.
- Stimularea persoanelor care finalizeaza cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de munca, precum si a coordonatorilor de ucenicie. Prin aceasta masura, ucenicul care va finaliza programul de ucenicie prin obtinerea certificatului de calificare profesionala va primi o prima de absolvire care se va acorda diferentiat in functie de nivelul de calificare astfel:
- 500 lei pentru calificarile de nivel 2 CNC (cadrul national al calificarilor)
- 600 lei pentru calificarile de nivel 3 CNC
- 750 lei pentru calificarile de nivel 4 CNC
IMPORTANT: Coordonatorul de ucenicie care va indruma ucenicul in cadrul programului de lucru si care va desfasura si activitati specifice ce tin de formarea profesionala a acestuia beneficiaza, pe toata perioada contractului de ucenicie, de o prima lunara de coordonare, de 500 lei neimpozabila.
De asemenea, stimularea financiara a angajatorilor pentru a continua relatiile de munca cu absolventii programelor de ucenicie este o alta masura prin care angajatorul va beneficia la cerere, timp de 6 luni, de 500 lei, cu conditia ca dupa incetarea contractului de ucenicie sa incheie un contract individual de munca cu fostul sau ucenic, in vederea practicarii ocupatiei pentru care acesta a fost calificat.
Este demn de mentionat ca ucenicia la locul de munca se va organiza pentru nivelurile 2, 3 si 4 de calificare, stabilite prin HG nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor.
Principala prevedere este reprezentata de stimularea angajatorilor pentru a incheia contracte de stagiu prin majorarea sumelor acordate.
Asadar, se doreste ca acei angajatori care incheie un contract de stagiu, sa primeasca lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj sau din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, in limita anumitor fonduri alocate, in acest sens.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<