Peste 30.000 de muncitori asiatici, pe teritoriul Romaniei. Criza fortei de munca continua

criza fortei de munca 2019muncitori asiamuncitori vietnammuncitori nepal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre criza fortei de munca se discuta intens de mai bine de 2 ani, iar lucrurile nu s-au schimbat nici in 2019. Din ce in ce mai multi angajatori se plang din cauza lipsei fortei de munca, iar acestia sunt decisi sa apeleze la muncitori straini.

Poate ca ai remarcat ca aceasta criza a fortei de munca a dus la aducerea de muncitori din tarile asiatice, de exemplu. Acestia sunt bucurosi sa vina in Romania, in contextul in care in tarile lor de origine ar castiga mult mai putin.

Asa se face ca sase din zece oameni de afaceri vor sa aduca personal din strainatate, arata un studiu recent al SoftOne Technologies.

O criza foarte mare de personal se regaseste in constructii, turism si industrie, asa ca angajatorii sunt decisi sa apeleze la solutia mentionata mai sus.


Conform informatiilor furnizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale la solicitarea Agerpres, exista un numar de 29.681 de cetateni inregistrati la inceputul lui noiembrie 2019, care muncesc pe teritoriul Romaniei, dar care nu fac provin din tarile UE.


Din ce tari provin cei mai multi cetateni non-UE care muncesc in Romania?

Vietnamul conduce detasat acest top, in contextul in care 3.487 muncesc in Romania. Acestia au joburi in domeniul constructiilor sau al restaurantelor. Mai exista muncitori din Nepal, Sri Lanka, Filipine, India.

Iar numarul acestora este in crestere, avand in vedere ca este din ce in ce mai greu ca angajatorii sa gaseasca forta de munca specializata in Romania.


Cel mai greu se gasesc angajati in domeniile: productie, vanzari, IT, inginerie, logistica, financiar-contabil si customer service. Nivelul de experienta cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenti), entry-level (27,7%), senior level (19,8%).

Marea majoritate a angajatorilor reuseste sa recruteze angajatul potrivit in cel mult doua luni de la anuntarea postului. In unele situatii, insa, gasirea candidatului potrivit pentru un anumit post, de la momentul lansarii anuntului de recrutare, poate dura intre doua si trei luni, au spus 13% dintre respondenti, iar 10% au aratat ca poate dura chiar si trei-sase luni...citeste mai multe aici >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criza fortei de munca 2019muncitori asiamuncitori vietnammuncitori nepal

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Peste 30.000 de muncitori asiatici, pe teritoriul Romaniei. Criza fortei de munca continua Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]