Peste 30.000 de muncitori asiatici, pe teritoriul Romaniei. Criza fortei de munca continua

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 Noiembrie 2019
12 Noiembrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
criza fortei de munca 2019muncitori asiamuncitori vietnammuncitori nepal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre criza fortei de munca se discuta intens de mai bine de 2 ani, iar lucrurile nu s-au schimbat nici in 2019. Din ce in ce mai multi angajatori se plang din cauza lipsei fortei de munca, iar acestia sunt decisi sa apeleze la muncitori straini.

Poate ca ai remarcat ca aceasta criza a fortei de munca a dus la aducerea de muncitori din tarile asiatice, de exemplu. Acestia sunt bucurosi sa vina in Romania, in contextul in care in tarile lor de origine ar castiga mult mai putin.

Asa se face ca sase din zece oameni de afaceri vor sa aduca personal din strainatate, arata un studiu recent al SoftOne Technologies.

O criza foarte mare de personal se regaseste in constructii, turism si industrie, asa ca angajatorii sunt decisi sa apeleze la solutia mentionata mai sus.


Conform informatiilor furnizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale la solicitarea Agerpres, exista un numar de 29.681 de cetateni inregistrati la inceputul lui noiembrie 2019, care muncesc pe teritoriul Romaniei, dar care nu fac provin din tarile UE.


Din ce tari provin cei mai multi cetateni non-UE care muncesc in Romania?

Vietnamul conduce detasat acest top, in contextul in care 3.487 muncesc in Romania. Acestia au joburi in domeniul constructiilor sau al restaurantelor. Mai exista muncitori din Nepal, Sri Lanka, Filipine, India.

Iar numarul acestora este in crestere, avand in vedere ca este din ce in ce mai greu ca angajatorii sa gaseasca forta de munca specializata in Romania.


Cel mai greu se gasesc angajati in domeniile: productie, vanzari, IT, inginerie, logistica, financiar-contabil si customer service. Nivelul de experienta cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenti), entry-level (27,7%), senior level (19,8%).

Marea majoritate a angajatorilor reuseste sa recruteze angajatul potrivit in cel mult doua luni de la anuntarea postului. In unele situatii, insa, gasirea candidatului potrivit pentru un anumit post, de la momentul lansarii anuntului de recrutare, poate dura intre doua si trei luni, au spus 13% dintre respondenti, iar 10% au aratat ca poate dura chiar si trei-sase luni...citeste mai multe aici >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]