Conform contractului colectiv de munca, angajatii primesc o anumita suma neta pentru transportul de la si pana la locul de munca, fara a prezenta insa documente justificative. In aceasta situatie, sumele de transport reprezinta avantaj de natura salariala si trebuie incluse pe statul de plata si impozitate ca si o prima, prin retinerea tuturor contributiilor sociale?
Conform art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit astfel cum este prevazut in contractul de munca. Insa, faptul ca suma acordata este folosita pentru transportul la si de la locul de munca trebuie sa fie justificat in caz contrar suma acordata salariatului reprezinta venit salarial supus impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro