“Salariatii societatii X au incheiat contracte de aderare la fondul de pensii facultative pilonul III. Administratorul societatii X doreste sa plateasca din contul firmei, suma Y pentru fiecare salariat - cotizatia la pilonul III fara sa se retina salariatului pe statul de plata . Pentru acest lucru se intocmeste act aditional la contractual individual de munca? Se=e raporteaza in Revisal? Aceasta cotizatie suportata de catre angajator va fi trecuta in statul de plata si se va impozita daca nu depasesc cei 400 EUR?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative:
Art. 76. - (1) Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
(2) Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
(3) Contributia prevazuta la alin. (2) poate fi impartita intre angajat si angajator potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca sau, in lipsa acestuia, pe baza unui protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.
(4) Angajatorul si sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate, grup de unitati sau de ramura, ori angajatorul singur sau prin asociere cu alti angajatori si reprezentantii salariatilor, in lipsa unui
contract colectiv de munca si/sau in lipsa sindicatului, pot propune participarea la un fond de pensii facultative.
(5) Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.
Astfel, in primul rand contributia la pensia facultativa nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
Aceasta limita poate fi impartita intre angajator si salariat.
Salariatii trebuie sa puna la dispozitia angajatorului un exemplar al actului de aderare.
In situatia in care la nivel de unitate nu s-a incheiat contract colectiv de munca, angajatorul va incheia cu reprezentantii salariatilor sau, cu salariatii, daca acestia nu si-au ales reprezentanti un protocol in care se va mentiona ca angajatorul suporta contributia la pensia facultativa precum si cuantumul acestei contributii cu respectarea limite de 15% la care am facut referire mai sus.
Asadar, documentele in baza carora angajatorul plateste contributia la pensiile facultative sunt:
-actul individual de aderare incheiat de salariat cu administratorul fondului de pensii;
- protocolul incheiat cu reprezentantii salariatilor/salariatii.
Conform art. 76 alin. (4) lit. s), art. 142 lit. s) , art. 157 alin. (2) si art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt impozabile in sensul impozitului pe veniturile din salarii si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale, contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Ceea ce depaseste 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul al contributiilor sociale si in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
Incepand din luna in care este depasit plafonul de 400 euro sumele achitate reprezinta avantaj de natura salariala, si intra in baza de calcul a impozitului si contributiilor sociale obligatorii fiind inregistrate in statul de plata.
Nu se incheie act aditional la contractul individual de munca si nu se declara in Revisal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<