Contributie suportata de angajator pentru pensia facultativa. Ce documente sunt OBLIGATORII?

contributie pensia facultativapensii facultativetratament fiscal
Contributie suportata de angajator pentru pensia facultativa. Ce documente sunt OBLIGATORII?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Salariatii societatii X au incheiat contracte de aderare la fondul de pensii facultative pilonul III. Administratorul societatii X doreste sa plateasca din contul firmei, suma Y pentru fiecare salariat - cotizatia la pilonul III fara sa se retina salariatului pe statul de plata . Pentru acest lucru se intocmeste act aditional la contractual individual de munca? Se=e raporteaza in Revisal? Aceasta cotizatie suportata de catre angajator va fi trecuta in statul de plata si se va impozita daca nu depasesc cei 400 EUR?”
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 76 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative:
 
Art. 76. - (1) Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
 
(2) Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
 
(3) Contributia prevazuta la alin. (2) poate fi impartita intre angajat si angajator potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca sau, in lipsa acestuia, pe baza unui protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.
 
(4) Angajatorul si sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate, grup de unitati sau de ramura, ori angajatorul singur sau prin asociere cu alti angajatori si reprezentantii salariatilor, in lipsa unui contract colectiv de munca si/sau in lipsa sindicatului, pot propune participarea la un fond de pensii facultative.
 
(5) Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.
 
Astfel, in primul rand contributia la pensia facultativa nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
 
Aceasta limita poate fi impartita intre angajator si salariat.
 
Salariatii trebuie sa puna la dispozitia angajatorului un exemplar al actului de aderare.
 
In situatia in care la nivel de unitate nu s-a incheiat contract colectiv de munca, angajatorul va incheia cu reprezentantii salariatilor sau, cu salariatii, daca acestia nu si-au ales reprezentanti un protocol in care se va mentiona ca angajatorul suporta contributia la pensia facultativa precum si cuantumul acestei contributii cu respectarea limite de 15% la care am facut referire mai sus.
 
Asadar, documentele in baza carora angajatorul plateste contributia la pensiile facultative sunt:
 
-actul individual de aderare incheiat de salariat cu administratorul fondului de pensii;
- protocolul incheiat cu reprezentantii salariatilor/salariatii.
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. s), art. 142 lit. s) , art. 157 alin. (2) si art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt impozabile in sensul impozitului pe veniturile din salarii si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale, contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
 
Ceea ce depaseste 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul al contributiilor sociale si in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
 
Incepand din luna in care este depasit plafonul de 400 euro sumele achitate reprezinta avantaj de natura salariala, si intra in baza de calcul a impozitului si contributiilor sociale obligatorii fiind inregistrate in statul de plata.
 
Nu se incheie act aditional la contractul individual de munca si nu se declara in Revisal.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Declaratia 112: ce este si de cine trebuie completata?


? Ce s-a modificat concret?
? Care sunt aspectele care necesita atentie maxima?
? Ce neclaritati apar? Unde gresesc contribuabilii?
? Ce solutii aveti la dispozitie?

Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului Declaratia 112. Venituri
impozabile si neimpozabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributie pensia facultativapensii facultativetratament fiscal

Data aparitiei: 26 Iulie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Contributie suportata de angajator pentru pensia facultativa. Ce documente sunt OBLIGATORII? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]