In ce conditii salariatul detasat beneficiaza de salariul minim corespunzator statului in care isi desfasoara activitatea

salariu minimsalariu angajat detasat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detasarea reprezinta masura prin care angajatorul dispune schimbarea temporara a locului de munca la un alt angajator, al unuia sau mai multor angajati, cu scopul executarii de lucrari in interesul acestuia.

Potrivit art. 4 alin. (1) din Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, prevederile legislative privind detasarea lucratorilor se aplica in urmatoarele cazuri:

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Procedura de detasare presupune incheierea unui act aditional de detasare transnationala, in care trebuie prevazute anumite elemente obligatorii.

Responsabilitatea acordarii drepturilor salariale revine angajatorului la care a fost dispusa detasarea. Iar pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile mai favorabile.

In cazul in care angajatorul roman decide ca salariatii pe care ii detaseaza sa fie remunerati de catre societatea din Romania, acestia trebuie sa beneficieze de salariul minim din statul in care sunt delegati.
Astfel, angajatorul roman care dispune detasarea trebuie sa cunoasca obligatiile pe care le are in statul respectiv, in calitate de angajator si sa le respecte.

Conform art. 18 alin. (1) din Codul muncii, elemente obligatorii ce trebuie incluse in actul aditional in cazul detasarii sunt urmatoarele:

a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

De asemenea, actul aditional va include drepturile si obligatiile partilor, stabilite prin negociere.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimsalariu angajat detasat

Data aparitiei: 14 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii salariatul detasat beneficiaza de salariul minim corespunzator statului in care isi desfasoara activitatea Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]