In ce conditii salariatul detasat beneficiaza de salariul minim corespunzator statului in care isi desfasoara activitatea

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Iunie 2016
14 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
salariu minimsalariu angajat detasat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detasarea reprezinta masura prin care angajatorul dispune schimbarea temporara a locului de munca la un alt angajator, al unuia sau mai multor angajati, cu scopul executarii de lucrari in interesul acestuia.

Potrivit art. 4 alin. (1) din Legea 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, prevederile legislative privind detasarea lucratorilor se aplica in urmatoarele cazuri:

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;

c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Procedura de detasare presupune incheierea unui act aditional de detasare transnationala, in care trebuie prevazute anumite elemente obligatorii.

Responsabilitatea acordarii drepturilor salariale revine angajatorului la care a fost dispusa detasarea. Iar pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile mai favorabile.

In cazul in care angajatorul roman decide ca salariatii pe care ii detaseaza sa fie remunerati de catre societatea din Romania, acestia trebuie sa beneficieze de salariul minim din statul in care sunt delegati.
Astfel, angajatorul roman care dispune detasarea trebuie sa cunoasca obligatiile pe care le are in statul respectiv, in calitate de angajator si sa le respecte.

Conform art. 18 alin. (1) din Codul muncii, elemente obligatorii ce trebuie incluse in actul aditional in cazul detasarii sunt urmatoarele:

a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

De asemenea, actul aditional va include drepturile si obligatiile partilor, stabilite prin negociere.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]