Veniturile si cheltuielile gospodariilor. Cat castiga, in medie, un salariat roman?

venituri gospodariivenituri romanicheltuieli per gospodarie
Veniturile si cheltuielile gospodariilor. Cat castiga, in medie, un salariat roman?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in anul 2021, in termeni nominali, 5683 lei pe gospodarie si 2243 lei pe persoana, in crestere cu 8,9%, respectiv, cu 10,5% fata de anul 2020.
 
Cheltuielile totale ale populatiei au fost in anul 2021, in medie, de 4876 lei lunar pe gospodarie (1925 lei pe persoana) si au reprezentat 85,8% din veniturile totale, in crestere cu 2,0 puncte procentuale fata de anul 2020.
 
Veniturile totale:
 
- veniturile banesti au fost, in medie, de 5313 lei lunar pe gospodarie (2097 lei pe persoana) in crestere cu 9,8 % fata de anul 2020, iar veniturile in natura de 370 lei lunar pe gospodarie (146 lei pe persoana), in scadere cu 1,7% fata de anul 2020.
- salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (69,0% din veniturile totale ale gospodariilor, in crestere fata anul 2020 cu 0,8 puncte procentuale).
- la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,1% in anul 2021, respectiv, 19,0% in anul 2020), veniturile din activitati neagricole independente (1,8% atat in anul 2021, cat si in anul 2020), veniturile din agricultura (1,6% in anul 2021, respectiv, 1,7% in anul 2020), precum si veniturile in natura (6,5% in anul 2021, respectiv, 7,2% in anul 2020), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,4% in anul 2021, respectiv, 6,1% in anul 2020).
- mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
 
Cheltuielile totale:
 
- principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). 
 
-  cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4% in anul 2021, respectiv, 0,5% in anul 2020).
 
Va informam ca, potrivit clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP) in anul 2021,produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut din consumul gospodariilor, in medie, 33,4% (34,6%, in anul 2020).
 
Structura cheltuielilor totale de consum pe destinatii...vezi mai multe pe INS >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri gospodariivenituri romanicheltuieli per gospodarie

Data aparitiei: 07 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Veniturile si cheltuielile gospodariilor. Cat castiga, in medie, un salariat roman? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]