Conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale. Cum se procedeaza

pensie anticipataconditii pensie anticipatapensie anticipata partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentionam inca de la inceput ca pensia anticipata partiala se acorda cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevazute de lege, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Acest lucru este reglementat de  art.65 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"O femeie nascuta la data de 21.09.1958 cu o vechime totala in munca de 32 ani, la ce data se poate pensiona anticipat partial?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Mentionam ca varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate pentru femei sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii, potrivit Anexei nr. 5 la Legea 263/2010.

Persoana respectiva ar implini varsta standard de pensionare, respectiv 61 ani si 2 luni, in luna noiembrie 2019, cu un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 2 luni si un stagiu minim obligatoriu de 15 ani.

Precizam ca la acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) din Legea 263/2010 nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de aceasta lege sau de alte acte normative.

Persoana in cauza are o vechime de 32 de ani, deci la momentul prezent are indeplinite conditiile de stagii atat complet cat si minim, deci poate solicita acordarea pensiei anticipate partiale.

IMPORTANT! Conditia privind varsta ar fi indeplinit-o la varsta de 56 ani si 2 luni, dar acesta trebuie coroborata cu cea privind stagiul complet de cotizare.

Avand in vedere faptul ca la momentul prezent a depasit stagiul complet de cotizare cu aproximativ 10 luni, procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare prevazut de lege este de 0,50%. Procentul de diminuare se aplica pana in luna noiembrie 2019, data la care indeplineste conditiile de pensie pentru limita de varsta.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipataconditii pensie anticipatapensie anticipata partial

Data aparitiei: 22 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale. Cum se procedeaza Nota: 3.87 din 5 - 49 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]