Acest lucru este reglementat de art.65 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
"O femeie nascuta la data de 21.09.1958 cu o vechime totala in munca de 32 ani, la ce data se poate pensiona anticipat partial?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Mentionam ca varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare in specialitate pentru femei sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii, potrivit Anexei nr. 5 la Legea 263/2010.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Persoana respectiva ar implini varsta standard de pensionare, respectiv 61 ani si 2 luni, in luna noiembrie 2019, cu un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 2 luni si un stagiu minim obligatoriu de 15 ani.
Precizam ca la acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) din Legea 263/2010 nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de aceasta lege sau de alte acte normative.
Persoana in cauza are o vechime de 32 de ani, deci la momentul prezent are indeplinite conditiile de stagii atat complet cat si minim, deci poate solicita acordarea pensiei anticipate partiale.
IMPORTANT! Conditia privind varsta ar fi indeplinit-o la varsta de 56 ani si 2 luni, dar acesta trebuie coroborata cu cea privind stagiul complet de cotizare.
Avand in vedere faptul ca la momentul prezent a depasit stagiul complet de cotizare cu aproximativ 10 luni, procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare prevazut de lege este de 0,50%. Procentul de diminuare se aplica pana in luna noiembrie 2019, data la care indeplineste conditiile de pensie pentru limita de varsta.
Sursa: PortalCodulMuncii