INFOGRAFIC: Principalele modificari aduse procesului de adoptie in Romania

adoptiiprocedura adoptielege adoptiimetodologie adoptii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de adoptie a fost simplificata, iar in acest sens, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), cu sprijinul UNICEF in Romania a organizat un media briefing in care a prezentat principalele modificari si drepturi ale familiilor care adopta un copil.

Conform noii metodologii de adoptie, situatia copiilor adoptabili ramane valabila pana ce acestia implinesc 14 ani (in prezent, situatia lor trebuie actualizata la fiecare doi ani). De asemenea, Romania face eforturi in vederea reducerii birocratiei: este necesara o documentatie mai putin stufoasa (numarul formularelor necesare a fost redus de la 24 la 13); si creste gradul de transparenta a procesului , dat fiind faptul ca sistemul si bazele de date sunt acum online, explica Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania.

Noua metodologie  accelereaza procesul de adoptie, pastrand in acelasi timp clauzele de siguranta si protectie care se impun. Fiecare pas al procesului de adoptie are un termen. Prin urmare, ne asteptam ca durata acestui proces care, in general, in prezent se ridica la aproximativ 15 luni, sa fie redusa la jumatate. Pe de alta parte, trebuie subliniat faptul ca fiecare copil si fiecare caz este unul diferit. Obiectivul nu este acela de a fi derula operatiunile rapid, ci de a gasi cea mai buna familie pentru fiecare copil in parte.

Noua metodologie asigura o aplicare uniforma a procedurilor de adoptie la nivel national, evitand astfel discrepantele vizibile la ora actuala (de exemplu, intr-un judet sunt de 17 ori mai multe adoptii decat in altul), a mai spus Sandie Blanchet.

Principalele modificari aduse procesului de adoptie in Romania:

Evaluarea familiilor/persoanelor care doresc sa adopte se poate realiza atat de catre directiile generale de asistenta sociala si protectiacopilului(DGASPC)cat si deorganismele private autorizate (OPA)sa desfasoare proceduri de adoptie.

-Familiile adoptatoare vor depune mai putine documente pentrusolutionarea cererii de evaluare iar procedura este simplificata incazul adoptatorilor care cer un nou atestat.
- Perioada de realizare a evaluarii a fostscurtata de la 120 de zile la 90 de zile.
- Atestatul este valabil 2ani si certifica capacitatea de bun parinte a solicitantului si nu ce categorie de copii poate sa adopte



EVALUAREA ADOPTATORULUI -CONTINUARE
Solutionarea contestatiilorformulate de catre familiilea care nu au obtinut atestatul pentru adoptie se realizeaza de catre o comisie a carei componenta intra specialisti din cadrul corpurilor profesionale:
-Colegiului National al Asistentilor Sociali;
-Colegiului Psihologilor


SELECTIA CELUI MAI POTRIVIT ADOPTATOR-POTRIVIREA
- Procedura de potrivire se initiaza la nivelul fiecarui DGASPC din judet sau sectoarele Municipiului Bucuresti de catre specialistul care lucreaza direct cu copilul prin accesarea directa a listei creeate automat in Registrul National de Adoptie.

- Includerea adoptatorilor in cadrul listei se face infunctie de gradul in care acestia raspund urmatoarelor criterii de potrivire initiala:
a)varsta copilului;
b)sexul copilului;
c)numarul de copii pe care familia ii poate ingriji;
d)starea de sanatate si nivelul de dezvoltare al copilului.

SELECTIA CELUI MAI POTRIVIT ADOPTATOR-POTRIVIREA
Specialistii implicati in caz procedeaza la analiza detaliata a informatiilor cuprinse in dosarul copilului si raportul final de evaluare al adoptatorului/familiei adoptatoare, care va putea fi accesat on-line,stabilind intr-un termen de maxim 7 zile daca adoptatorul selectat din lista raspunde nevoilor copilului.

POTRIVIREA PRACTICA IN ADOPTIA INTERNA
Initierea procedurii de potrivire practica in cadrul adoptie interna consta in:
-Informarea adoptatorilor cu privire la nevoile si caracteristicile copilului pentru care au fost selectati;
-Prezentarea motivelor pentru care se apreciaza ca adoptatorul este potrivit pentru acel copil;
-Prezentarea de fotografii ale copilului.
-Exprimarea acceptului adoptatorului de a se continua potrivirea practica cu copilul;

Pentru demararea acestor demersuri de potrivire practica initiala, prin intermediul noului cadru normativ,s-a stabilit un termen de maxim7zile.

Adoptatorii care refuza continuarea procedurilor de potrivire practica de 5 ori, numai sunt inclusi in alte potriviri pana la finalizarea unui program de informare si consiliere.

POTRIVIREA IN SITUATIA COPIILOR GREU ADOPTABILI
In situatia copiilor greu adoptabili se realizeaza proceduri suplimentare de identificare a unui adoptator.
-Procedura suplimentara de identificare a unui adoptator se realizeaza simultan cu procedura de selectie prin utilizarea listelor si consta in creearea in cadrul unei pagini separate(profil al copilului) care contine o fotografie actuala a copilului sau dupa caz, o imagine reprezentantiva aleasa impreuna cu acesta, precum si informatii referitoare la nevoile, aptitudinile si personalitatea copilului.

ALTE MASURI DE STIMULARE A ADOPTIEI NATIONALE
- O alta noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maxim un an de zile si a unei indemnizatii lunare
- pentru efectuare aevaluarilor impuse de obtinerea atestatului si pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu pastrare adrepturilor salariale, in limita a 40 de ore/an.

FLEXIBILIZAREA PROCEDURILOR DE UTILIZARE A DOCUMENTELOR
- Eliminarea tuturor pasilor administrativi intermediari pe care ii presupunea corespondenta de transmitere a documentelor pe suport hartie catre nivelul central(ANPDCA si pe cale de consecinta reducerea etapelor administrative de instrumentare a adoptiilor
- Eliminarea pasilor intermediari opereaza atat in cazul datelor referitoare la evaluarea/ atestarea adoptatorilor, cat si in ceea ce priveste situatia copiilor declarati adoptabili;
- RNA ofera posibilitatea realizarii directe, online, a potrivirii initiale intre copiii adoptabili si familiile atestate, lista adoptatorilor pentru fiecare copil fiind generata si vizualizata instantaneu la nivelul compartimentului de adoptii care raspunde de copil.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adoptiiprocedura adoptielege adoptiimetodologie adoptii

Data aparitiei: 18 August 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INFOGRAFIC: Principalele modificari aduse procesului de adoptie in Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]