obiectivele care trebuie asumate de ANOFM in viitorul apropiat.
Romania si-a asumat obiectivul de atingere a unui nivel de 70% de ocupare a fortei de munca in urmatorii 4 ani, in conformitate cu obiectivele stabilite de Strategia Europeana 2020. In acest context, Ministerul Muncii subliniaza necesitatea unei schimbari de paradigma economica.
Asigurarea competitivitatii prin intermediul fortei de munca ieftine s-a dovedit a nu fi cea mai buna strategie. Consecinta a fost ca, in prezent, o treime din salariatii romani lucreaza pe salariul minim sau pe o suma foarte apropiata de minim.
Un alt fenomen ingrijorator semnalat este imbatranirea fortei de munca. In acest sens, trebuie gandite si aplicate strategii atat pentru prelungirea perioadei active cat si pentru incadrarea in munca a cat mai multor persoane aflate in risc de inactivitate.
Astfel, noua strategie a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca trebuie sa aiba in vedere:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- necesitatea dezvoltarii competentelor digitale si creative, in raport cu cererea de pe piapta muncii
- diminuarea alfabetismului functional
- disproportia dintre migratia externa si mobilitatea interna scazuta a fortei de munca
- disproportiile, la nivel economic, dintre domeniile si regiunile cu o lipsa acuta a fortei de munca, pe de o parte, si domeniile/regiunile cu o lipsa acuta a ofertelor de angajare, pe de alta parte
In aceste conditii, SPO trebuie "sa isi asume rolul de institutie cheie pe piata muncii din Romania".
ANOFM nu are doar rolul de intermedia cererea si oferta de munca, ci si responsabilitatea de a diminua riscul de frauda in acest sector.
Documentul elaborat de Ministerul Muncii pune accentul pe importanta schimbarii punctului de greutate de la asistarea somerilor la promovarea masurilor active de ocupare.
Astfel, principalul obiectiv strategic pentru SPO este de a atrage cat mai multe persoane pe piata muncii, nu doar prin masurile dedicate somerilor, ci prin actiuni concrete care sa vizeze ocuparea activa.
Temele majore vizate de activitatea SPO includ ucenicia profesionala, mobilitatea fortei de munca, cresterea capacitatii SPO si Schema "Garantia pentru Tineri". Acestea sunt domeniile in care Ministerul Muncii doreste sa vada rezultate in viitorul apropiat.
Mai multe detalii privind procesul de selectie al Presedintelui ANOFM pe mmuncii.ro