Concediu crestere copil cu dizabilitati, pana la varsta de 7 ani. Se poate prelungi dupa acest interval de timp?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
18 Martie 2022
18 Martie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu crestere copil cu dizabilitaticoncediu crestere copil pana la varsta de 7 ani
Concediu crestere copil cu dizabilitati, pana la varsta de 7 ani. Se poate prelungi dupa acest interval de timp?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o angajata care se afla in concediu crestere copil pana la varsta de 7 ani. Copilul are sindromul Cri-du-chat (detine certificat de handicap grav cu asistent personal, cod grad de handicap II pe perioada determinata, deocamdata). Copilul a implinit varsta de 7 ani in 28.02.2022. Angajata nu a facut solicitare incetare suspendare; contractul ei este inca suspendat. Ce trebuie sa facem in continuare? Se poate prelungi suspendarea contractului pana la varsta de 18 ani ai copilului? Ce optiuni are angajata pentru a beneficia de indemnizatie pana la 18 ani?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Suspendarea nu se mai prelungeste dupa implinirea de catre copil a varstei de 7 ani. Astfel, conform art. 31 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
 
Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
 
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).
 
Astfel, concediul se acorda pana la implinirea varstei de 7 ani a copilului cu dizabilitate asa incat salariata avea obligatia sa se prezinte la locul de munca incepand cu data de 01 martie.
 
Dupa implinirea varstei de 7 ani conform art. 32 din acelasi act normativ:
 
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
 
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
b) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;  
Asadar, salariata poate beneficia de concedii medicale pe baza de certificat medical.
 
De asemenea, daca dizabilitatea copilului este grava sau accentuata, salariata are dreptul sa presteze activitate cu program redus la 4 ore cu drepturile salariale corespunzatoare celor 4 ore, intrucat textul nu prevede obligatia angajatorului de a plati salariatei salariul corespunzator pentru 8 ore.
 
Un raspuns oferit la data de 18.03.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]