Intrebare:
Care considerati ca este solutia corecta pentru cazul relatat mai jos?
- titulara postului (I) intra in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani;
- se angajeaza un inlocuitor (II) pe perioada determinata pe durata suspendarii contractului de munca al titularei;
- dupa un timp, inlocuitoarea (II) intra si ea in concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului;
- se angajeaza un alt inlocuitor (III) pe perioada determinata pe durata suspendarii contractului de munca al titularei (I).
Ambele contracte de munca ale salariatilor angajati pe perioada determinata (II) si (III) sunt incheiate pe durata suspendarii contractului de munca al titularei (I).
Daca s-ar incheia contractul de munca (III) pe perioada de suspendare a contractului de munca (II) s-ar putea ajunge la depasirea perioadei de suspendare a contractului de munca al titularei (I).
Salariata II si-a exprimat intentia de a reveni din concediul de crestere copil inainte de expirarea suspendarii contractului de munca I, dar pe postul respectiv este angajata salariata inlocuitoare III.
Oricare dintre cele doua angajate pe perioada determinata poate pretinde ca are dreptul sa lucreze pana la revenirea titularei postului.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Mentionez ca cele expuse mai sus nu constituie un caz ipotetic, ci unul real.
Care considerati ca este solutia corecta in aceasta situatie?
Raspuns:
In cazul de fata, avem urmatoarea ipoteza:
Salariata titulara a postului (I), incadrata in temeiul unui contract individual de munca pe durata nedeterminata, intra in concediu pentru cresterea copilului – situatie in care recurgeti la angajarea temporara a unei alte salariate (II) in temeiul art. 82 alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, durata raporturilor de munca ale acesteia urmand sa inceteze la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea raporturilor de munca ale salariatei titulare a postului (I).
Avand in vedere faptul ca si salariata inlocuitoare (II) intra in concediu de maternitate – crestere copil, ati angajat o alta salariata (III), ale carei raporturi de munca urmeaza a inceta la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea raporturilor de munca ale salariatei titulare a postului (I).
Aici ati comis o greseala, netinand cont de raportul de munca suspendat al salariatei (II), care avea fixat acelasi moment de extinctie – respectiv momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea raporturilor de munca ale salariatei titulare a postului (I).
In mod corect, contractul individual de munca al salariatei III ar fi trebuit sa prevada expres un moment alternativ de incetare de drept – anume incetarea suspendarii raporturilor de munca ale salariatei inlocuitoare II, dar nu mai tarziu de incetarea suspendarii raporturilor de munca ale salariatei titulare I.
Avand in vedere faptul ca ati conditionat incetarea de drept a raporturilor de munca atat in cazul salariatei II cat si in cazul salariatei III de incetarea suspendarii raporturilor de munca ale salariatei titulare a postului (salariata I), in cazul in care salariata II revine la lucru inainte de revenirea titularei postului (salariata I), raportul de munca al salariatei III nu va putea inceta de drept mai devreme de revenirea salariatei I.
Concluzia : Avand in vedere greseala facuta la incheierea contractului individual de munca pe durata determinata al salariatei III, de la momentul revenirii salariatei II si pana la revenirea la lucru a salariatei titulare a postului (salariata I), atat salariata II cat si salariata III ocupa acelasi post – fara a se putea pune problema incetarii de drept a raporturilor de munca ale salariatei III.
Aflati aici mai multe despre concediu crestere copil + alte concedii, contributii, indemnizatii si pensii
Sfatul nostru : Stabiliti pe cale amiabila incetarea raporturilor de munca ale salariatei II sau dupa caz salariatei III, in functie de optiunea dumneavoastra prin acordul partilor, avand in vedere faptul ca oricare din cele doua salariate poate pretinde derularea raporturilor de munca pana la momentul revenirii salariatei titulare de post (salariatei I).