Saptamana aceasta a fost adoptat de Camera Deputatilor proiectul de lege care prevede ca angajatii care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie de energie termica si electrica sa beneficieze de o reducere a varstei standard de pensionare.
Proiectul de lege completeaza in acest sens alin. (1) al art. 30 si art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si prevede introducerea unor noi activitati din domeniul productiei energiei electrice si termice, in categoria celor care se desfasoara in conditii de munca speciale, precum si instituirea unei noi exceptii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru persoanele care au desfasurat aceste activitati, informeaza Agerpres.
De asemenea, conform noului proiect, vor fi considerate locuri de munca in conditii speciale si "activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui".
Totodata, conform aceleiasi surse, persoanele care au desfasurat aceste activitati vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.
De asemenea, informeaza sursa citata, un grup de sindicalisti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit miercuri la Camera Deputatilor pentru a solicita adoptarea acestui proiect astfel incat minerii si energeticienii din Complexul Energetic Oltenia sa fie introdusi in categoria celor care isi desfasoara activitatea in conditii de munca speciale.
Prevederile intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Camera Deputatilor este for decizional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<