In mod concret, aferent lunii anterioare, salariatul a lucrat 24 de ore de munca suplimentara. Angajatorul l-a platit cu 100% si nu i-a acordat liber in urmatoarele 60 de zile calendaristice. Angajatorul doreste sa stie daca a procedat corect.
Raspunsul Consilierului Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro:
"Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Asadar, angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In practica de regula aceasta regula nu se aplica, munca suplimentara fiind compensata, de regula, cu spor in aceeasi luna. Aceasta practica insa nu este legala, angajatorul riscand sanctionarea contraventionala cu amenda de la 1500 – 3000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii."