Interzicerea cumulului pensiei cu salariul

28 August 2009
28 August 2009
cumularepensiisalarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aceasta masura este prevazuta in Nota de fundamentare a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor in sistemul bugetar si vizeaza bugetarii care castiga mai mult decat salariul mediu pe economie. Documentul arata ca, in acest moment, 20.439 de angajati din sistemul bugetar cumuleaza salariul obtinut de la institutiile publice cu pensia, din care 1.403 la nivel central si 19.036 la nivel local.

In analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe urmatorii cinci ani se precizeaza ca, in urma aplicarii masurii, economiile la bugetul de stat vor insuma 65 milioane lei in 2010, 70 milioane lei in 2011, 75 milioane lei in 2012 si 80 milioane lei in 2013. Prevederile Legii ar urma sa se aplice si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilita prin legi speciale, se arata la articolul 29 al proiectului Legii privind reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale.

Proiectul de lege, pe care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in Parlament, prevede ca persoanele care primesc pensie si salariu de la stat “au obligatia ca in termen de 3 zile de la data survenirii situatiei de cumul sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".


Persoanele care nu isi exprima in scris optiunea in trei zile urmeaza a fi disponibilizate. De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede ca "sumele incasate necuvenit cu titlul de pensie se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie". Incalcarea de catre angajator a legii se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 pana la 5.000 lei, mai prevede proiectul.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]