Lista de control: Permis si interzis la noul loc de munca. Greseli majore si reguli care iti asigura succesul

Maria Nicutar
Maria Nicutar
05 Mai 2015
05 Mai 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
noul loc de muncaloc nou de muncaresurse umanereguli la noul loc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepi un nou capitol din viata ta si cu siguranta nu este deloc unul simplu. Ai un mediu nou de lucru, colegi noi, sarcini diferite fata de fostul job, o alta cultura organizationala la care sa te aliniezi.
 
Si esential este ca totul sa mearga struna pentru ca orice loc de munca reprezinta o investitie de la care asteptam profit. Mai presus de orice, orice loc de munca ales in mod constient, trebuie sa reprezinte o investitie pe termen lung.
 
Iata cateva dintre cele mai importante reguli de care sa tii cont la noul loc de munca:
 
Afla totul despre postul tau. Discuta cu departamentul de resurse umane si cu superiorii directi si indirecti. Poarta o discutie cu toti cei care te pot ajuta sa iti indeplinesti sarcinile cu maxim de rezultate. Cuvantul cheie: treptat. Nu te imparti in prea multe directii in acelasi timp.
 
Nu pierde timpul asteptand sa ti se ofere cele mai neinsemnate proiecte. Fa-ti temele si ocupa-ti timpul cu munca de cercetare, imediat ce ai ajuns in firma. Afla cine primeste cele mai bune proiecte, ce presupune un proiect bun, cat de multa munca este la mijloc si cat de mult te poate propulsa in profesia ta.
 
Ideea esentiala este sa nu te alegi cu resturile care nu contribuie la progresul tau profesional. Nu uita ca munca este de doua feluri: utila pentru unii si total inutila pentru altii. Ai grija sa iti ocupi timpul cu activitatile care iti sunt utile. Prinde proiectele in care ai de gand sa iti investesti timpul si energia pentru ca inceputul conteaza enorm. De la bun inceput ar trebui sa te afirmi ca un profesionist care stie ce doreste si lupta pentru proiectele in care doreste sa se implice.
 
Nu astepta sa fii pregatit pentru sarcinile care ti-au fost oferite.
Nu vei fi niciodata 100% pregatit pentru tot. Vei comite greseli si te sfatuiesc sa te obisnuiesti cu acest gand cat mai repede pentru ca este singurul gand real cu care trebuie sa traiesti ca sa poti sa inveti ceva din greselile tale.
 
Asuma-ti greselile pe care le comiti! Nu fugi de ele si nu le nega. Daca nu iti privesti in ochi omul pe care l-ai suparat, nu inseamna ca greselile nu exista si ca fapta ti se iarta. Inseamna doar ca esti prea las sa spui ca ai gresit si ca iti pare rau.
 
La fel se intampla si in profesia ta. Asuma-ti greselile fiindca este singura cale prin care sa inveti din ele lectiile necesare pentru a te dezvolta din punct de vedere profesional.
 
Nu face comparatii intre fostul post si cel actual. Regula se aplica intotdeauna, fara exceptie. Nu ai voie sa compari nici spatiul de birouri, stilul de manangement al superiorilor sau calitatea serviciilor de catering. Fiecare loc de munca este unic si merita tratat ca atare, cu maxim de sanse si incredere.
 
Cere feedback cu privire la activitatea ta inca din primele zile. Poate parea prea rapid, insa niciodata nu este prea devreme. Cand discutam despre feedback, nu exista decat “prea tarziu”, cand ai vrea sa fi stiut din timp ca nu mergi in directia potrivita si in ritmul optim.  
 
Cere informatii cu privire la modul in care iti indeplinesti sarcinile si responsabilitatile. Afla parerea superiorilor sau a colegilor care au mai multa vechime pe acelasi post ca si tine. Afla cum poti sa iti imbunatatesti activitatea din acest moment, prin pasi clari, prin masuri concrete.
 
Adu prospetime in modul in care iti indeplinesti sarcinile. Se prea poate sa ti se ofere un plan deja realizat pe care sa il urmezi pentru a-ti indeplini sarcinile. Sfatul specialistilor in HR este ca acest plan sa fie respectat, insa armonizat prin mici masuri de inovare. Nimeni nu spune ca nu puteti veni cu idei revolutionare din primele zile de activitate. Puteti si chiar sunt binevenite, cu atat mai mult cu cat sunt menite sa imbunatateasca un proces operational, munca in echipa de care apartinem, nivelul incasarilor si nu numai.
 
Atentie la faptul ca un om proaspat in echipa reprezinta o noua perspectiva din care pot fi privite lucrurile, problemele si solutiile aferente. Oamenii noi vad ceea ce oamenii vechi nu mai vad. Se numeste miopie profesionala si reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ce duc la rutina, rezultate in scadere, efectul de banda rulanta, munca de serie.
 
Implica-te activ, in activitatile departamentului in timpul programului si in afara lui. O iesire la cafea, un picnic cu rol de teambuilding, o cina de afaceri… Iata doar cateva exemple de activitati in care este mai mult decat recomandabil sa te implici pentru a lua pulsul departamentului si al companiei.
 
Arata entuziasm si pasiune. Realizeaza activitatile care iti intregesc eforturile profesionale, refuza-le pe cele care te indeparteaza de obiectivele tale, nu spune DA cand vrei sa spui NU si nu uita ca trebuie sa iti indeplinesti sarcinile cu entuziasm si pasiune.
 
Daca nu te regasesti in fisa postului, desi la interviul de recrutare parea ca exista compatibilitate 100%, atunci este cazul sa porti o discutie cu superiorii tai. Sunt numeroase cazuri in care sarcinile si responsabilitatile pe care le vei prelua sunt poleite la interviul de recrutare. Poleiala are viata scurta si mai devreme sau mai tarziu vei realiza daca locul de munca este sau cea mai buna investitie pentru viitorul tau.
 
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]