Editorial, 15.04.2009 - Gabriela Chirazof
O salariata ne intreaba care este stagiul de cotizare pentru acordarea concediului de risc maternal si cand anume se acorda acesta, inainte sau dupa nastere?
Potrivit dispozitiilor art. 31 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Spre deosebire de celelalte concedii medicale mentionate in dispozitiile O.U.G. nr. 158/2005, pentru acordarea carora este necesara realizarea unui stagiu de cotizare la asigurarile sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
In concluzie, concediul de risc maternal se poate acorda atat inainte, cat si dupa nastere.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________