Six Sigma - Instrumente de management esentiale pentru profesionisti

LeanSix Sigma5SDelphiIshikawaParetoFlowchart
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul 6 Sigma este un set de tehnici si instrumente menite sa imbunatateasca procesele asupra caruia este aplicat astfel incat procentul de erori sau defecte care mai raman in urma implementarii acestui sistem sa fie sub 3,4 bucati la 1 milion de piese produse. Adica 99,99966 produse perfecte!

Provenit din industria electronica (Motorola) si promovat de nume rasunatoare (Jack Welch de la General Electric), sistemul Six Sigma isi datoreaza numele  terminologiei de specialitate din statistica variabilitatii proceselor din industriile producatoare. Capabilitatea unui proces de a produce rezultate intr-o anumita plaja de erori fata de o medie, este descrisa statistic prin 6 intervale egale care se afla de o parte si de alta a mediei, intre limite superioare si inferioare de variabilitate.

La orice proces aflat sub control Six Sigma toate 99,99966% dintre rezultate se incadreaza in aceste 6 intervale sigma, care cu cat sunt mai mici cu atat descriu perfectiunea procesului.

Performanta insa de a aduce un sistem intre limite de toleranta atat de predictive nu ar fi posibila fara implicarea unor experti in utilizarea tehnicilor si metodologiilor Six Sigma. Acesti specialisti sunt clasificati dupa nivele de competenta asemanatoare expertilor din artele martiale: centura galbena, centura verde, centura neagra s.a.m.d.

Exemple de procese care se pot aborda cu aceasta metodologie sunt numeroase, aminitim aici cateva dintre cele mai reprezentative:
  • Imbunatatirea parametrilor de proces a instalatiilor ce necesita reglaje multiple
  • Reducerea timpilor de fabricatie
  • Reducerea costurilor
  • Reducerea pierderilor si a poluarii
  • Imbunatatirea calitatii unui produs
  • Cresterea performantelor aparatelor high-tech

Proiectele de tip Six Sigma folosesc mai multe metodologii, cea mai utilizata dintre ele fiind tehnica DMAIC:

Defineste –  clarifica ce anume se urmareste, prin ce se poate masura si cu ce instrumente/resurse

Masoara  –  colecteaza datele definite in prima etapa, cu mijloacele agreate

Analizeaza –  se vor analiza datele statistice adunate intr-o perioada de timp relevanta pentru proces folosind instrumente cum ar fi Analiza Fishbone/Pareto,Histograme, Scattered Diagram etc.

Imbunatateste – se vor aduce imbunatatiri proceselor analizate acolo unde se vor identifica factori care contribuie la variabilitatea si impredictibilitatea rezultatelor proceselor

Controleaza – se vor implementa sisteme de control si preventie care vor reduce si preveni aparitia unor noi erori in sistem (mentenanta preventiva, Poka Yoke etc.)

Un exemplu de utilizare a acestui sistem in practica:

Consumatorii unui anumit brand de detergent s-au plans ca noul produs lansat pe piata are cand un miros cand altul si parca nu spala la fel rufele desi il achizitioneaza din acelasi lant de magazine.

Pornind de la aceste reclamatii ale variabilitatii produsului s-au definit ca si parametri de urmarit la produsul final continutul de parfum si de agent de spalare PEG-400 care ar fi putut contribui la aceste efecte nedorite.

Pentru adunarea datelor statistice s-a decis prelevarea de praf de detergent din instalatia care producea spray-ul de detergent intr-un turn de uscare, din 2 in 2 ore pe parcursul a 9 schimburi.

Mostrele au fost duse la laborator pentru masuratori, iar datele trecute intr-o foaie de urmarire

Din datele colectate s-a observat ca intr-adevar cantitatea de parfum si PEG-400 variaza uneori fara ca operatorii sa umble la instalatiile de dozare. Analizand si coreland momentele de timp cand s-au intamplat aceste variatii s-a constatat ca una dintre duzele de parfum se infunda frecvent, iar rulmentii de la pompele de PEG-400 se stricau frecvent. Pana se inlocuiau, pompa inactiva facea sa se reduca cantitatea de agent de spalare spritat in turn.

S-a inlocuit duza defecta si s-au comandat rulmenti de rezerva de o calitate superioara, in plus s-a modificat procedura de mentenanta preventiva, cumparandu-se un aparat de analiza cu vibratii. Noua procedura prevedea pornirea automata a unei pompe de rezerva daca interventia trebuia facuta in timpul functionarii turnului de uscare, pentru a nu afecta produsul finit.

Din foile de urmarire au rezultat limitele superioare si inferioare normale ale procesului (cantitate de parfum, cantitate de PEG) aceste procese urmand sa fie urmarite in timp si de acum inainte, iar la predarea schimbului s-a instituit un plan de raport de predare-preluare care sa ateste situatia utilajelor cu grad crescut de risc de defectare. De asemenea, se va concepe un plan general de mentenanta preventiva si interventie rapida pentru asigurarea parametrilor in marja Six Sigma.


Sursa: 33 de instrumente pentru un manager eficient

Autor: Flaviu Pop




de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
LeanSix Sigma5SDelphiIshikawaParetoFlowchart

Data aparitiei: 11 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Six Sigma - Instrumente de management esentiale pentru profesionisti Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]