UPDATE 1.11.2018:
Vesti bune pentru cei care nu isi permit sa plateasca asigurarea medicala de sanatate, in contextul in care senatorii au votat favorabil o propunere de lege care ar putea completa legea nr.95/2006.
Se pare ca anumite categorii de persoane ar putea beneficia in curand de tratamente gratuite in spitalele de stat, chiar daca nu au platit contributiile sociale de sanatate, adica CASS.
Vorbim despre o propunere legislativa care ar putea completa legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului.
Este vorba despre acele persoane care nu detin acte de identitate, adica nu au un cod numeric personal (CNP) dupa care ar putea fi identificate.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
ATENTIE!
Pentru ca aceasta propunere sa devina lege este nevoie de votul favorabil al Parlamentului, de promulgarea acesteia de catre presedintele tarii, Klaus Iohannis, precum si publicarea in Monitorul Oficial. De abia atunci va intra in vigoare si va incepe sa produca efecte, la nivel de tara.
Asigurare medicala 2018. Pentru ce persoane ar putea deveni grauita?
Daca propunerea va trece, vor beneficia de aceasta facilitate toate acele persoane care nu pot fi identificate pentru ca nu au CNP si care nu au posibilitatea de a plati contributia de asigurare de sanatate. Vorbim despre copiii pana in 18 ani, femeile insarcinate sau lauzele, persoanele cu handicap grav, dar si cei care nu au niciun venit sau castiga mai putin decat salariul minim brut pe tara.
Acestia vor avea parte de servicii medicale gratuite. In aceasta categorie vor intra si persoanele care au fost victime ale traficului de fiinte umane.
In propunerea legislativa este explicat cum se va proceda. Aceste persoane ar trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu detin CNP si nu sunt inregistrate la starea civila. Declaratia se va da in cadrul unitatii medicale in care se prezinta acestia. Desigur ca cei care vor incerca sa profite, mintind asupra acestor aspecte, vor fi pedepsiti conform legii si vor risca pana la 3 ani de inchisoare.
Ramane de vazut daca propunerea legislativa va fi sau nu adoptata de autoritatile romane.
Trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina salariatului a avut un impact important asupra veniturilor tuturor salariatilor. Ca o compensare a acestei diminuari salariale – salariul minim a fost majorat la 1.900 lei, iar salariile in sectorul bugetar au fost majorate cu 25%. Dar pentru salariatii din sectorul privat, care au un salariu mai mare decat cel minim, nu exista obligatia majorarii salariale, angajatorii actionand de la caz la caz. Consilierul cuprinde unele recomandari in acest sens;
...mai multe despre aceste modificari poti gasi in Consilierul – Codul muncii >>>