Editorial, 04.07.2008 - Gabriela Chirazof
Au fost destule discutii de-a lungul timpului privind formele in care se concretizeaza raporturile de munca si cu siguranta seria discutiilor cu argumente pro si contra diversificarii unor astfel de instrumente pe care le au la dispozitie partenerii relatiilor de munca nu se va incheia aici.
Astfel, piata fortei de munca ne ofera astazi salariati temporari.
Munca prin agent de munca temporara este reglementata in dispozitiile art. 87-100 din Codul muncii si H.G. nr. 938/2004 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.
In doctrina contractul de munca incheiat intre un agent de munca temporara si salariati pe o anumita durata se considera a fi o specie a contractului individual de munca pe perioada determinata.
Salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitie unui utilizator pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Agentul de munca temporara este societatea comerciala autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care pune provizoriu la dispozitie utilizatorului personal calificat si/sau necalificat pe care il angajeaza si il salarizeaza in acest scop.
Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar pentru indeplinirea unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.
Potrivit art. 88 din Codul muncii, „Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara doar pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara, si numai in urmatoarele cazuri:
a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii;
b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.”
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
___________________________________________________________________