Editorial, 02.06.2008 - Gabriela Chirazof
Eram studenta cand am intrat prima oara intr-o sala de judecata. In tacere mintea mea practica teoria despre recurs invatata la facultate. Si acum, spun eu in gand, casare cu trimitere spre rejudecare, deorece instanta de fond, nesocotind dispozitiile art. 312 alin. (5) din Codul de procedura civila, a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului.
Stupoare insa, instanta de recurs a retinut cauza spre rejudecare, desi in speta prima instanta nu se pronuntase asupra fondului cauzei.
Asa am aflat de solutiile diferite in materia conflictelor de drepturi practicate de instantele de judecata, avand in vedere dispozitiile art. 81 si 82 din Legea nr. 168/1999 si ale art. 312 alin. (3) si (5) din Codul de procedura civila.
Art. 81 din Legea nr. 168/1999 dispune:
(1) In caz de admitere a recursului, instanta va judeca in fond cauza.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in urmatoarele situatii:
a) solutionarea cauzei de instanta de fond s-a facut cu incalcarea prevederilor legale referitoare la competenta;
b) judecata in fond a avut loc in lipsa partii care nu a fost legal citata.
Art. 82 din aceeasi lege prevede:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Dispozitiile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a conflictelor de drepturi se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului
_________________________________________________________________
Abia mai tarziu, Decizia nr. 21/12.06.2006 a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie avea sa clarifice prin solutia obligatorie pronuntata in recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, chestiunile de drept asupra carora instantele s-au pronuntat diferit in decursul timpului, in sensul ca, in recurs, casarea cu trimitere in materia conflictelor de munca poate fi dispusa numai in situatiile prevazute expres si limitativ in art. 81 alin. (2) lit. a) si b) din Legea nr. 168/1999, precum si in cazul in care prima instanta nu s-a pronuntat asupra fondului cauzei.