Conflictele de interese, concilierea si greva

14 Martie 2008
14 Martie 2008
grevaconcilierelegea nr. 168/1999
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vineri, 14.03.2008 - Marcel Vasile

S-au anuntat foarte multe greve si miting-uri de protest pentru perioada imediat urmatoare in agricultura, invatamant, la C.F.R., dar si in sectorul privat. Spre exemplu, astazi, salariatii de la Dacia vor intrerupe lucrul timp de 2 ore (greva de avertisment). Acestia solicita o majorare salariala in suma fixa de 550 lei.

S-a ajuns la declansarea grevei de avertisment (nu poate avea o durata mai mare de doua ore, daca se face cu incetarea lucrului, si trebuie, in toate cazurile, sa preceada cu cel putin 5 zile greva propriu-zisa – art. nr. 44 din Legea nr. 168/1999, modificata si completata), deoarece compania Dacia nu a acceptat revendicarile formulate de salariati. Aceasta situatie a dus la declansarea unui conflict de interese.

Conform prevederilor legale, inainte de declansarea unei greve, sindicatele sau reprezentantii salariatilor sesizeaza Ministerul Muncii, Egalitatii de Sanse si Familiei prin organele sale teritoriale - directiile generale de munca si solidaritate sociala, in vederea concilierii.

M.M.E.S. va desemna un delegat al sau, in termen de 24 de ore de la inregistrarea sesizarii, pentru participare la concilierea conflictului de interese. Acesta este obligat sa ia urmatoarele masuri:

- comunica sesizarea unitatii in termen de 48 de ore de la desemnarea sa;
- convoaca partile la procedura de conciliere la un termen ce nu poate depasi 7 zile de la inregistrarea sesizarii.



La conciliere participa, de regula, doua delegatii formate din 2-5 imputernicite in scris de catre sindicate, respectiv conducatorul unitatii in care s-a declansat conflictul de interese.

Sustinerile partilor si rezultatul dezbaterilor se consemneaza intr-un proces-verbal (intocmit in 3 exemplare), semnat de catre parti si de delegatul M.M.E.S.

Daca in urma concilierii obligatorii partile nu au ajuns la un acord cu privire la solutionarea revendicarilor formulate, greva poate fi declansata. Momentul declansarii ei trebuie adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori cu 48 de ore inainte

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>

ARTICOLE SIMILARE

Conflictele de interese, concilierea si greva

Mai multe articole despre legea nr. 168/1999

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]