Legea de ratificare a Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privitor la recunoasterea reciproca a perioadelor de munca si a dreptului la pensie a fost promulgata.
In baza Acordului va fi posibila valorificarea perioadelor lucrate atat in Romania, cat si in SUA, in vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizarii, cu acordarea proportionala a pensiei de catre fiecare stat.
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi!
Sunt explicate inclusiv recentele modificari legislative privind:
1) conflictele colective de munca
2) salariul minim
Actul normativ contine si dispozitii cu privire la incasarea pensiilor in statul ales de catre beneficiari. Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilitatii pensionarilor din cele doua state pe teritoriul celuilalt stat si a mentinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate in plata.
Acordul prevede, de asemenea, dispozitii privind evitarea dublei contributii de asigurari sociale a unui lucrator sau a riscului ca acesta sa nu fie supus niciunei scheme de asigurari sociale din cele acoperite de Acord, informeaza Ministerul Muncii.
In ceea ce priveste lucratorii detasati, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciproca a acestora de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate din sistemul national al statului unde sunt detasati.
Acordul in domeniul securitatii sociale vizeaza persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar si pe cele ale caror drepturi deriva, conform legilor aplicabile, de la acestea.
Documentul se aplica, pentru Romania, legilor care reglementeaza pensiile si ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum si legilor care reglementeaza contributiile de asigurari sociale de sanatate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<