Numeroase discutii apar cu privire la diferentele dintre perioada de proba si cea de stagiu. Tinand cont de prevederile art. 31 din Codul Muncii, referitor la relatia dintre perioada de proba si perioada de stagiu, vom stabili in ce masura:
- In interiorul perioade de stagiu poate fi sau nu stabilita si o perioada de proba
- Incheierea perioadei de stagiabura nu se continua cu o perioada de proba de maxim 90 de zile.
Conform expertilor PortalCodulMuncii, in vederea verificarii aptitudinilor salariatului, conform prevederilor art. 31 alin. (1) din Codul muncii republicat, la incheierea CIM se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie si de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Mai mult, tinem cont si de alin. (5) al aceluiasi articole, care stipuleaza ca, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa deputul in profesie sunt considerate ca facand parte din perioada de stagiu.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Atentie! Exceptie fac acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale.
In concluzie, apreciem ca perioada de stagiu include, in fapt, si perioada de proba stabilita la alin. (1) al art. 31 din Codul muncii, republicat.
Coroborand dispozitiile art. 31 alin. (1) si (5) cu prevederile art. 32 din Codul Muncii repubicat si luand in considerare faptul ca pe durata executarii unui CIM nu se poate stabili decat o perioada de proba, concludem ca la sfarsitul perioadei de stagiu, salariatul a finalizat in fapt si perioada de proba.
Asadar, perioada de stagiu include si perioada de proba. Perioada de proba nu poate fi prevazuta la finalul stagiaturii pentru persoana care isi continua activitatea in temeiul aceluiasi contract individual de munca.
Exceptie: Salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba atunci cand acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie sau cand urmeaza sa presteze activitatea in cadrul unui loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase (art. 32, alin. (2) din Codul muncii, republicat).
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro