Recent a fost adoptat de Senat proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011. Punctele majore modifica prevederile care vizeaza sindicatele si contractele colective de munca si despre acest subiect am scris in detaliu
aici.
Saptamana aceasta, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a transmis public un comunicat in care a precizat ca modificarea Legii dialogului social nu trebuie sa afecteze echilibrul social si competitivitatea economica a Romaniei, aratand problemele pe care le-ar contine proiectul amintit.
Astfel, CDR sustine pozitia tuturor confederatiilor patronale reprezentative la nivel national care au aratat intr-o scrisoare comuna trimisa Parlamentului ca modificarile propuse vor dezbina partenerii sociali si nu vor incuraja un dialog real.
"CDR nu este un partener social, dar este cea mai mare coalitie a mediului de afaceri din Romania, astfel ca promoveaza si isi doreste sa existe un dialog social echilibrat si de substanta. Amendamentele propuse merg in directia opusa, acestea fiind aproape in exclusivitate cele propuse de partea sindicala. Dat fiind ca proiectul de lege respins de Senatul Romaniei in noiembrie 2018 urmeaza sa fie supus votului in Parlament dupa ce a fost adoptat de Comisia de Munca din Camera Deputatilor", se arata in comunicatul CDR, citat de Agerpres.
Totodata, CDR avertizeaza ca modificarea Legii dialogului social prin proiectul mentionat va crea instabilitate si are potentialul de a afecta echilibrul social intrucat introduce posibilitatea de declansare a grevelor pe durata valabilitatii contractelor colective de munca incheiate tocmai pentru evitarea unor astfel de situatii.
"Proiectul ridica, de asemenea, probleme serioase de paralelism legislativ, continand unele prevederi pe care le anticipam ca fiind neconstitutionale sau inaplicabile. Mai mult, CDR considera ca, in multe dintre aspectele prevazute in proiect si Consiliul Concurentei trebuie sa exprime o opinie din moment ce prevede ca salariati din alte unitati pot participa, prin afiliere sindicala, la sedintele consiliului de administratie dintr-o societate competitoare. La nivel procedural, CDR considera ca modificarea legii dialogului social trebuie sa urmeze toate etapele procesului legislativ si anume: realizarea unui studiu de impact, obtinerea punctului de vedere al Guvernului si consultarea reala cu patronatele si sindicatele, nu doar formala, astfel incat proiectul final sa tina cont de argumentele tuturor partilor implicate, nu doar de cele ale partii sindicale cum este cazul prezentului proiect", precizeaza CDR si solicita Parlamentului Romaniei sa nu adopte proiectul de lege in forma actuala fara o analiza reala a argumentelor invocate de toate partile implicate si fara o evaluare clara a impactului unei legi asupra economiei si pietei muncii.