Pensii 2018. Pentru venituri mai mari sunt necesare eforturi suplimentare in UE

pensii 2018sisteme de pensiipensii in uepensionari ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru pensii mai mari in 2018 este nevoie de un efort colectiv din partea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), precum si reforme serioase la nivelul tarilor.

Statele membre acorda, in reformele lor, tot mai multa atentie asigurarii unor pensii adecvate si sustenabile, atat in prezent, cat si in viitor. Insa sistemele de pensii nationale trebuie sa ia masuri legate de prelungirea vietii profesionale, tinand cont de cresterea continua a sperantei de viata.

De asemenea, statele membre ar trebui sa ia masuri suplimentare pentru a reduce diferentele dintre pensiile barbatilor si cele ale femeilor, iar politicile in materie de pensii ar trebui sa protejeze in mod adecvat intreruperile de cariera din motive de ingrijire. Acestea sunt cateva din concluziile celui mai recent raport privind adecvarea pensiilor in UE, publicat de Comisia Europeana luni, 30 aprilie.


Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Orice persoana aflata la pensie are dreptul la o viata demna. Acesta este un principiu-cheie al Pilonului european al drepturilor sociale. Pensiile adecvate sunt esentiale in prevenirea saraciei si a excluziunii sociale in randul persoanelor in varsta din Europa, in special in randul femeilor. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca persoanele cu contracte atipice de munca sau care desfasoara o activitate independenta nu sunt lasate deoparte. Prioritatea noastra trebuie sa fie continuarea reformelor care incurajeaza asigurarea unor pensii adecvate pentru toti cetatenii.”


Pensii 2018: cati pensionari risca sa traiasca in saracie

In prezent, potrivit raportului, aproximativ 17,3 milioane (18,2%) dintre persoanele cu varste de si peste 65 de ani din UE sunt, in continuare, expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala. Aceasta cifra a ramas aproape neschimbata din 2013 incoace. De asemenea, raman diferente semnificative intre tari si grupuri de populatie.


Printre masurile recomandate in raport sunt cele deja mentionate, precum si:
  •     incurajarea invatarii pe tot parcursul vietii, asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos, adaptarea varstei de pensionare;
  •     recompensarea pensionarii la o varsta mai inaintata si descurajarea pensionarii anticipate;
  •     optiuni flexibile de lucru, inclusiv posibilitatea de a combina pensia cu venituri din munca;
  •     stimulentele fiscale in favoarea pensionarii tardive;
  •     promovarea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata si a unei distributii egale a responsabilitatilor de ingrijire;
  •     extinderea, in continuare, a dreptului la pensie pentru persoanele cu contracte atipice sau care desfasoara o activitate independenta;
  •     promovarea economisirii pentru pensie.


Pilonul european al drepturilor sociale a fost prezentat de Comisie in aprilie 2017 si a fost proclamat de Parlamentul European, Consiliul UE si Comisie la Summitul social de la Göteborg, din noiembrie 2017.

Principiul 15 din Pilonul drepturilor sociale recunoaste dreptul lucratorilor si al persoanelor care desfasoara o activitate independenta la o pensie care sa le asigure un venit adecvat.

Raportul privind adecvarea pensiilor este elaborat o data la trei ani de Comisia Europeana si de Comitetul pentru protectie sociala. Editia din 2018 analizeaza modul in care actualele si viitoarele pensii contribuie la prevenirea saraciei in randul persoanelor in varsta si la mentinerea veniturilor barbatilor si femeilor pe toata durata pensionarii.


Numarul pensionarilor romani a scazut in 2017


Numarul mediu de pensionari a fost de 5,228 milioane persoane, in scadere cu 29.000 persoane fata de anul precedent.

Pensia medie lunara a fost de 1.069 lei, mai mare cu 12,8% fata de anul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.026 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 53,3% in anul precedent).


Reducerea contributiilor la pensie va afecta generatia tanara. Aceasta va avea pensii cu pana la 20% mai mici?

Pilonul II de pensii are rezultate favorabile, iar fondurile de pensii private din Romania au inregistrat o performanta demna de apreciat de catre Europa >>>



Sursa: europa.eu



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii 2018sisteme de pensiipensii in uepensionari ue

Data aparitiei: 03 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensii 2018. Pentru venituri mai mari sunt necesare eforturi suplimentare in UE Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]