Pensii 2018. Pentru venituri mai mari sunt necesare eforturi suplimentare in UE

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Mai 2018
03 Mai 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensii 2018sisteme de pensiipensii in uepensionari ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru pensii mai mari in 2018 este nevoie de un efort colectiv din partea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), precum si reforme serioase la nivelul tarilor.

Statele membre acorda, in reformele lor, tot mai multa atentie asigurarii unor pensii adecvate si sustenabile, atat in prezent, cat si in viitor. Insa sistemele de pensii nationale trebuie sa ia masuri legate de prelungirea vietii profesionale, tinand cont de cresterea continua a sperantei de viata.

De asemenea, statele membre ar trebui sa ia masuri suplimentare pentru a reduce diferentele dintre pensiile barbatilor si cele ale femeilor, iar politicile in materie de pensii ar trebui sa protejeze in mod adecvat intreruperile de cariera din motive de ingrijire. Acestea sunt cateva din concluziile celui mai recent raport privind adecvarea pensiilor in UE, publicat de Comisia Europeana luni, 30 aprilie.


Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Orice persoana aflata la pensie are dreptul la o viata demna. Acesta este un principiu-cheie al Pilonului european al drepturilor sociale. Pensiile adecvate sunt esentiale in prevenirea saraciei si a excluziunii sociale in randul persoanelor in varsta din Europa, in special in randul femeilor. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca persoanele cu contracte atipice de munca sau care desfasoara o activitate independenta nu sunt lasate deoparte. Prioritatea noastra trebuie sa fie continuarea reformelor care incurajeaza asigurarea unor pensii adecvate pentru toti cetatenii.”


Pensii 2018: cati pensionari risca sa traiasca in saracie

In prezent, potrivit raportului, aproximativ 17,3 milioane (18,2%) dintre persoanele cu varste de si peste 65 de ani din UE sunt, in continuare, expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala. Aceasta cifra a ramas aproape neschimbata din 2013 incoace. De asemenea, raman diferente semnificative intre tari si grupuri de populatie.


Printre masurile recomandate in raport sunt cele deja mentionate, precum si:
  •     incurajarea invatarii pe tot parcursul vietii, asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos, adaptarea varstei de pensionare;
  •     recompensarea pensionarii la o varsta mai inaintata si descurajarea pensionarii anticipate;
  •     optiuni flexibile de lucru, inclusiv posibilitatea de a combina pensia cu venituri din munca;
  •     stimulentele fiscale in favoarea pensionarii tardive;
  •     promovarea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata si a unei distributii egale a responsabilitatilor de ingrijire;
  •     extinderea, in continuare, a dreptului la pensie pentru persoanele cu contracte atipice sau care desfasoara o activitate independenta;
  •     promovarea economisirii pentru pensie.


Pilonul european al drepturilor sociale a fost prezentat de Comisie in aprilie 2017 si a fost proclamat de Parlamentul European, Consiliul UE si Comisie la Summitul social de la Göteborg, din noiembrie 2017.

Principiul 15 din Pilonul drepturilor sociale recunoaste dreptul lucratorilor si al persoanelor care desfasoara o activitate independenta la o pensie care sa le asigure un venit adecvat.

Raportul privind adecvarea pensiilor este elaborat o data la trei ani de Comisia Europeana si de Comitetul pentru protectie sociala. Editia din 2018 analizeaza modul in care actualele si viitoarele pensii contribuie la prevenirea saraciei in randul persoanelor in varsta si la mentinerea veniturilor barbatilor si femeilor pe toata durata pensionarii.


Numarul pensionarilor romani a scazut in 2017


Numarul mediu de pensionari a fost de 5,228 milioane persoane, in scadere cu 29.000 persoane fata de anul precedent.

Pensia medie lunara a fost de 1.069 lei, mai mare cu 12,8% fata de anul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.026 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 53,3% in anul precedent).


Reducerea contributiilor la pensie va afecta generatia tanara. Aceasta va avea pensii cu pana la 20% mai mici?

Pilonul II de pensii are rezultate favorabile, iar fondurile de pensii private din Romania au inregistrat o performanta demna de apreciat de catre Europa >>>



Sursa: europa.eu



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]