Pe PortalCodulFiscal.ro au fost recent adresate cateva intrebari cu privire la veniturile din profesia de avocat.
Iata care sunt aspectele pe care le vom lamuri in randurile urmatoare:
Ce contributii plateste o societate civila de avocati pentru onorariile avocatiilor colaboratori care desfasoara activitate dependenta?
Contributiile la pensii (individual si societate) se mai retin in sistemul public de pensii? Avocatii sunt asigurati la casa de asigurari a avocatilor.
Conform Consilierului Juridic Gabriela Dita, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Acest lucru are loc in temeiul art. 46 alin. (1) din Codul fiscal.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
De asemenea, constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Astfel, veniturile obtinute de avocati sunt venituri din activitati independente. Daca avocatul indeplineste alte activitati dependente va incheia contract individual de munca pentru prestarea acestora.
Sursa: PortalCodulFiscal.ro