Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Informatii referitoare la supravegherea sanatatii lucratorilor

supravegherea sanatatiicontractul colectiv de munca

Baza legala pentru acordarea alimentatiei de protectie privind:

- locul de munca
- conditiile care permit acordarea acestui drept
- tipul alimentaiei - cantitate

"Art. 14. - Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca" din Legea 3192006 nu reglementeaza: caracteristicile fiziologice ale persoanelor, intensitatea mare a efortului fizic si necesitatile alimentare suplimentare, natura agentilor nocivi, organul tinta al toxicului, starea de sanatate a persoanei respective si acceptibilitatea respectivului aliment, posibilitatea de achizitionare si de asigurare a alimentelor recomandate in tot cursul anului.

Pana in anul 2006 cand a intrat in vigoare Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca erau aplicabile prevederile Legii 90/1996 a protectiei muncii si Normele generale de protectia muncii aprobate prin Ordinul comun al MMSS si MSF 508/933/2002.

Art. 16 din Legea 90/1996 prevedea ca alimentatia de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, de catre persoanele juridice si fizice persoanelor care lucreaza in locuri de munca cu conditii grele si vatamatoare, pe baza normelor elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

In baza acestor prevederi legale au fost elaborate Normele generale de protectia muncii care cuprindeau Cap. XI referitor la Acordarea materialelor igienico-sanitare si a alimentatiei de protectie.

La ora actuala Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 14 ca alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Conform art. 46 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma evaluarii riscurilor pentru fiecare loc de munca/post de lucru se stabilesc masuri de prevenire si protectie, de natura tehnica, organizatorica, igienico-sanitara si de alta natura, necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca in urma analizei masurilor prevazute la alin. (2) se stabilesc resursele umane si materiale necesare realizarii lor.

Fata de aceste dispozitii legale apreciem ca modalitatea de acordare, principiile si criteriile de acordare intra in sarcina angajatorului si fac obiectul contractului individual de munca si/sau al contractului colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii. In concluzie, apreciem ca locurile de munca si alimentele de protectie trebuie stabilite de angajator, dupa evaluarea riscurilor la locurile de munca, la propunerea medicului de medicina muncii cu consultarea salariatilor si incluse in contractul individual de munca si/sau contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii.

 

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
supravegherea sanatatiicontractul colectiv de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 18 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Informatii referitoare la supravegherea sanatatii lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Repaus Dupa Munca In "ture".Intrebare: Buna ziua , Programul meu de lucru este in "ture", de 12 ore munca urmate de 24 ore repaus si apoi din nou 12 ore munca urmate de 24 ore rapaus. Am un program permanent, lucrez si sambata si duminica si de sarbatori legale, atat ziua cat si noaptea (depinde cum cade tura-de zi sau de noapte). Lucrez intr-un loc in care activitatea nu poate fi intrerupta. Angajatorul este obligat sa-mi acorde in acelasi timp (adica daca beneficiez de ambele drepturi ) : 1. conform art 1
 

Raspuns: Buna ziua, da, trebuie sa beneficiati de repaus de 24 ore dupa 12 ore de munca, si de asemenea aveti... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!

Cazuri practice si mod de calcul
 
Descarcati gratuit Raportul Special
"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"
SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
 



 
Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!
Cazuri practice si mod de calcul

Descarcati gratuit Raportul Special

"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]