Conform art. 2 din OMFP nr. 74/2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania" persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
Art. 3 din acelasi ordin stabileste ca au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" persoanele fizice rezidente in Romania, precum si persoanele fizice nerezidente, care au avut obligatia completarii formularului prevazut la art. 1 lit. a), care pleaca din tara noastra si care vor avea o sedere in strainatate mai mare de 183 de zile intr-un an calendaristic.
Exceptiile sunt stabilite la art. 4 alin. (2) care stabileste ca prin exceptie de la art. 3, nu au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cetatenii romani care lucreaza in strainatate, ca functionari sau angajati ai Romaniei intr-un stat strain.
Intrucat in speta prezentata, persoana in cauza nu urmeaza sa lucreze in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain consideram ca la plecarea din Romania trebuie sa completeze formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania".
Formularul va fi inregistrat de persoana fizica in cauza, personal sau prin imputernicit, la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala isi are domiciliul fiscal, potrivit legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Indemnizatie de mobilitate. Documente justificative. RevisalIntrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<