In cazul accidentelor prin electrocutare este evident ca numai intamplator se poate acorda ajutor calificat. Din acest motiv, succesul primului-ajutor depinde de competenta celor prezenti in momentul accidentului.
In practica se intalnesc doua situatii:
1. accidentatul nu se poate desprinde de instalatia electrica;
2. accidentatul s-a desprins de instalatia electrica, nemaifiind in contact cu aceasta si nici in imediata ei apropiere.
In ambele situatii, persoana care actioneaza pentru acordarea primului-ajutor, salvatorul (salvatorii), trebuie sa constate cu operativitate situatia concreta a victimei si sa hotarasca modul de actionare astfel incat sa nu-si pericliteze propria integritate corporala sau chiar viata, expunandu-se aceluiasi risc.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei nerespectarea obligatiei legale de a lua masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, potrivit art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<