Ce trebuie facut si ce nu in cazul unei fracturi

fracturavictima
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu trebuie sa se actioneze in mod brutal sau sa i se impuna victimei miscari inutile.
 
Victima nu trebuie ridicata in picioare sau transportata inainte de imobilizarea fracturii, pentru ca toate acestea pot sa provoace complicatii precum:
- accentuarea durerii;
- deplasarea fragmentelor osoase uneori ascutite si taioase care distrug muschi, vase de sange sau nervi, provocand hemoragii sau paralizii;
- transformarea fracturii inchise intr-una deschisa, ceea ce implica, de asemenea, complicatii in plus.
 
Ce trebuie facut in cazul producerii unei fracturi?
 
Primul ajutor se acorda la locul accidentului, exceptand cazul in care exista un pericol pentru salvator sau pentru victima. In acest caz, victima trebuie asezata in cel mai apropiat loc sigur.
 
In caz de fractura deschisa, trebuie procedat mai intai la oprirea hemoragiei si la pansarea ranii. Orice os iesit in afara trebuie protejat cu fesi de jur imprejur, dar nu trebuie fortat sa intre inapoi in rana.
 
Ca si in cazul altor traumatisme, este necesara administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), pentru a reduce durerea.
 
Obiectivul principal al primului ajutor este imobilizarea fracturii pentru a preveni complicatiile si a alina durerea. Imobilizarea se realizeaza cu ajutorul atelelor confectionate special sau improvizate (bastoane, umbrele, bucati de scandura sau placaj, sipci etc.).
 
Transportarea accidentatului la spital urmeaza dupa imobilizarea fracturii. Pana atunci se va asigura supravegherea accidentatului, luandu-se masuri pentru perevenirea socului: acoperirea cu pleduri sau haine, administrarea de lichide si calmante pentru durere, daca victima este constienta.
 
Imobilizarea fracturii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
 
Ca regula generala, orice imobilizare trebuie sa cuprinda doua articulatii (incheieturi): cea de deasupra si cea de dedesubtul focarului de fractura.
 
La membre, atelele se pun de o parte si de alta a focarului de fractura.
 
Atelele se invelesc in vata (sau alte materiale moi), pentru a nu leza pielea, a nu afecta circulatia sau a nu mari durerea.
 
Se va evita aplicarea atelelor pe locul unde osul vine in contact direct cu pielea (fata anterioara a gambei, de exemplu).
 
Acolo unde atela nu se poate mula exact pe regiunea imobilizata, golurile se umplu cu vata.
 
Se trage apoi o fasa in jurul atelelor si membrului fracturat, obtinand astfel o imobilizare provizorie. Trebuie sa se tina cont de faptul ca o fasa prea stransa afecteaza circulatia sangelui si accentueaza durerea.
 
Orice accentuare a durerii indica agravarea situatiei si necesita controlarea pozitiei membrelor, a bandajelor si nodurilor si a circulatiei sangelui la extremitati. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi facute peste atela si nu pe zona descoperita, deoarece pot provoca compresiuni durereoase pe piele.
 
Cel putin doua persoane trebuie sa conlucreze la realizarea imobilizarii. Una ridica membrul fracturat cu o mana, in timp ce cu palma de la cealalta mana sprijina locul fracturii, iar cealalta persoana aplica atelele si trage fasa.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fracturavictima

Data aparitiei: 27 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie facut si ce nu in cazul unei fracturi Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]