"Certificatele de competente eliberate in anii 2000 de Ministerul Sanatatii si Familiei pe medicina de intreprindere sunt valabile in prezent pentru angajarea unui medic de medicina muncii, sau sunt necesare si alte cursuri absolvite/ competente dobandite?"
Raspunsul specialistului:
Statutul profesional al medicului de medicina muncii este reglementat prin Legea nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 1 din aceasta lege se prevede ca ”Functia de medic de medicina a muncii este exercitata numai de medicul specialist sau primar de medicina a muncii, cu drept de libera practica.”
Competente medic medicina muncii
La art. 2 se prevede ca ”Medicul de medicina a muncii este pregatit prin rezidentiat, prin parcurgerea unui program complet in pregatirea de specialitate, aprobat de Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania si confirmat prin promovarea examenului de specialitate.”
Totodata, in HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor se prevede, la art. 4, ca ”Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii”.
Avand in vedere prevederile celor doua acte normative pentru exercitarea activitatii/functiei de medic de medicina muncii medicul trebuie sa fie medic specialist de medicina a muncii (bineinteles, poate fi medic primar de medicina a muncii, care reprezinta o treapta profesionala superioara celei de specialist) si sa detina drept de libera practica.
Aceste reglementari nu contin nicio prevedere referitoare la posibilitatea de a exercita aceasta functie pe baza unor certificate de competente.
O prevedere referitoare la aceste certificate de competente a existat, in trecut, la art. 4 alin. (2) din HG nr. 355/2007, insa aceasta a fost abrogata in anul 2011.
Textul, care in prezent este abrogat, prevedea urmatoarele:
”(2) Pana la data de 31 decembrie 2010, medicii specialisti in medicina generala ori in medicina de familie, care au obtinut, potrivit legii, atestat in specialitatea medicina de intreprindere, pot desfasura activitati in domeniul supravegherii sanatatii lucratorilor, cu exceptia incheierii fisei de aptitudine prevazute la art. 16 alin. (6)”.
Din aceasta prevedere intelegem ca a fost o perioada, pana la finalul anului 2010 in care medici de alte specialitati care au obtinut un atestat in medicina de intreprindere au putut desfasura activitati de supraveghere a sanatatii lucratorilor.
Insa acea perioada a expirat si, mai mult, textul respectiv a fost abrogat.
Prin urmare, in prezent se aplica prevederile Legii nr. 418/2004 si ale formei actuale a art. 4 din HG nr. 355/2007, iar medicul trebuie sa fie medic specialist in medicina muncii cu drept de libera practica.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<