Protectia muncii: Ce faceti daca sunteti sanctionat(a)?

protectia munciisanctiune
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exista si posibilitatea sa fiti sanctionat(a) pentru nerespectarea anumitor prevederi legale. In acest caz, mare atentie la termenul pana la care trebuie sa achitati amenda! Aceasta deoarece, daca platiti intr-un interval de 48 de ore, veti achita doar jumatate din minimul amenzii!

Inspectorii de munca nu se grabesc sa sanctioneze contraventional cu orice pret. Insa, cand constata abateri grave, nu pot face altceva decat sa sanctioneze! Totusi, daca nu sunteti de acord cu rezultatul controlului, puteti depune contestatie, in termen de 15 zile, la institutia indicata in procesul-verbal de constatare intocmit de catre organul de control.

Este posibil sa castigati in fata instantei judecatoresti. Dar, atentie! O amenda de 10.000 de lei se reduce la 1.500 de lei in termen de 48 ore (jumatate din minimul de 3.000 de lei). Daca pierdeti insa procesul, veti achita 10.000 de lei, plus cheltuielile de judecata si onorariul avocatului...
Asadar, cantariti bine decizia de a face contestatie!

Sanctiune grava: sistarea activitatii!

Sistarea activitatii se poate decide pentru un echipament de munca, pentru activitatea unui punct de lucru sau chiar la nivelul intregii societati. Fiind o masura extrema, se aplica destul de rar in practica.

In urma acestui tip de sanctiune, vi se va interzice desfasurarea oricarei activitati, pana la remedierea deficientelor grave constatate care reprezinta un pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala.

Sanctiune

Reluarea activitatilor anterior remedierii deficientelor constituie infractiune, conform art. 37 si art. 38 din Legea nr. 319/2006.

Recomandare

Dispuneti imediat constituirea comisiei prin a carei activitate sa se remedieze urgent deficientele constatate. Inregistrati procesul-verbal prin care se atesta sub semnatura membrilor comisiei si a dvs. ca deficientele au fost remediate si ca se poate lucra in conditii de securitate si sanatate in munca.

In aceste conditii, este posibil sa reluati activitatea chiar de a doua zi!
    
Sanctiunea cea mai grava: urmarirea penala!

Cea mai grava situatie este aceea in care un exemplar al procesului-verbal de sistare a activitatii este trimis la Parchet. In acest caz, este foarte probabila dispunerea inceperii urmaririi penale de catre procurorul caruia i se repartizeaza cazul.

Recomandare

Actionati in asa fel incat sa nu va puneti lucratorii in pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala. In caz contrar, riscati fie producerea unui grav accident de munca, fie urmarirea penala!

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciisanctiune

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii: Ce faceti daca sunteti sanctionat(a)? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]