Gresim daca nu repartizam programul partial de lucru in CIM?

Codul munciiCIM cu timp partialelemente obligatorii CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Este important sa stabilim in ce masura, in cazul in care nu repartizam in CIM programul de lucru pentru un angajat cu timp partial, savarsim o incalcare a normelor in vigoare. Sa precizam, asadar, in ce masura este nevoie sa intocmim un act aditional pentru solutionarea corecta a situatiei amintite.

Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 105 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca (CIM) cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Toate aceste elemente sunt obligatorii de a fi inserate in contractele individuale de munca cu timp partial.

Potrivit art. 105 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Asadar elementele prevazute de art. 105 alin. (1) din Codul muncii , republicat, sunt obligatorii de a fi inserate in cuprinsul CIM cu timp partial, in sens contrar contractul se considera ca fiind incheiat pentru norma intreaga.

Cu alte cuvinte, inca de la incheierea contractului individual de munca cu timp partial in speta aveati obligatia de a insera in cuprinsul contractului, alaturi de durata muncii si repartizarea programului de lucru, pentru a nu fi supus riscului de a intra sub incidenta dispozitiilor art. 105 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Observam insa o deficienta in formularea legiuitorului, in sensul ca nu se precizeaza daca lipsa tuturor elementelor sau numai a unui singur element prevazut de art. 105 alin. (1) din Codul muncii, republicat, conduc la considerarea contractului ca fiind incheiat pentru norma intreaga. In aceste conditii urmeaza ca in practica, de la caz la caz, instanta judecatoreasca sa stabileasca masura aplicabilitatii art. 105 alin. (2) din Codul muncii , republicat, in lipsa unui singur element din CIM cu timp partial.

Apreciem ca nimic nu va impiedica ca in lipsa cuprinderii in CIM a repartizarii programului de lucru al salariatului cu CIM cu timp partial sa incheiati un act aditional cu salariatul in acest sens, care, alaturi de contractul individual de munca cuprinzand celelalte elemente obligatorii ale unui CIM cu timp partial, va va sprijini sa probati in eventualitatea unei actiuni intentate de salariat pentru considerarea contractului lui de munca ca si CIM nu norma intreaga,  contrariul.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiCIM cu timp partialelemente obligatorii CIM

Data aparitiei: 24 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Gresim daca nu repartizam programul partial de lucru in CIM? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]