Studiu de caz: Obligatiile angajatului/angajatorului in caz de concediere pentru motive care nu tin de salariat

Codul fiscalplati compensatoriicontributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exista, in mod cert, nenumarate situatii in care angajatii nemultumiti in cazul concedierii actioneaza in instanta in vederea obligarii angajatorului la acordarea unor drepturi care i se cuvin sau la plata unor sume compensatorii. La ce contributii se obliga insa, atat angajatul, cat si angajatorul, in cazul salariilor compensatorii acordate in urma concedierii pe motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii?

In situatia amintita, legea prevede clar ca nu se datoreaza asupra platilor compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nici contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 alin (4) lit.c) din Codul fiscal) si nici contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal).

De mentionat ca nu se datoreaza nici contributia pentru concedii si indemnizatii daca platile compensatorii sunt acordate, potrivit contractelor colective de munca, dupa incetarea raporturilor de munca (art. 296 indice 16 alin (3) lit. c) din Codul fiscal).

Referitor la contributia pentru concedii si indemnizatii, doar platile compensatorii acordate dupa incetarea raporturilor de munca nu intra in baza de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii. In cazul in care aceste plati sunt acordate la incetarea raporturilor de munca, se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Prin urmare, asupra sumelor acordate salariatilor cu titlu de plati compensatorii acordate in baza contractelor colective de munca se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate numai pentru platile compensatorii acordate la incetarea raporturilor de munca nu si pentru cele acordate ulterior, precum si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalplati compensatoriicontributii sociale

Data aparitiei: 05 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Obligatiile angajatului/angajatorului in caz de concediere pentru motive care nu tin de salariat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]