In material dosarului medical, este de mentionat ca...

codul munciidosar medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul curios sta cu sabia infractiunii deasupra capului

Codul muncii are aspecte pe care partile in cel mai bun caz le ignora (in cel mai rau caz nu le cunosc).

Spre exemplu, in material dosarului medical, este de mentionat ca:

- dosarul medical este protejat de prevederile legislatiei in vigoare privind secretul medical si este necomunicabil angajatorului. In schimb angajatii au acces la toate informatiile referitoare la starea lor sanatate.

- la aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii – dar din fisa de aptitudine, nu din dosarul medical!

Probleme apar atunci cand angajatorul e mult prea curios, iar medicul ii satisface curiozitatea, punand la dispozitia angajatorului dosarul medical.

In acest caz medicul raspunde pentru divulgarea secretului profesional, iar angajatorul - ne referim aici la persoana fizica, spre exemplu la director - raspunde alaturi de medic, pentru instigare sau complicitate.

    Consecintele pot fi chiar si mai grave pentru cabinetul/clinica de medicina muncii de care apartine medicul, deoarece se poate ajunge chiar la retragerea autorizatiei.

Desigur, pentru a se declansa actiunea penala salariatul lezat trebuie sa cunoasca faptul ca i s-a "lecturat" dosarul. Si mai trebuie sa si dovedeasca. Numai ca nu putem miza la nesfarsit pe necunoasterea sa...

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciidosar medical

Data aparitiei: 28 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In material dosarului medical, este de mentionat ca... Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]