Guvernul a adoptat Normele pentru indemnizatia de crestere a copilului

OUG 111/2010concediu crestere copilindemnizatie crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri mai multe acte normative cu aplicabilitate in domeniul social, respectiv: Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei si anexele acesteia, Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Botis, a declarat ca cele trei acte normative au fost elaborate tinandu-se cont de corelatia care exista intre familie, educatie si munca.

In ceea ce priveste acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei, ministrul Muncii a precizat ca sprijinul financiar va fi acordat familiilor care incurajeaza participarea copiilor la actul educational. Normele metodologice adoptate astazi contin prevederi foarte clare legate de modul si gradul de participare la actul educational. „Am propus si s-a aprobat stimularea participarii copiilor la actul educativ. Mesajul meu este foarte clar: trimite-ti copiii la scoala! Am prevazut ca orice venit de sustinere a familiei va fi corelat cu participarea copiilor la scoala”, a declarat Ioan Botis.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat ca in cazul in care copiii au sub nota 8 la purtare, alocatia pentru sustinerea familiei nu va mai fi acordata pentru familiile in cauza, pana la sfarsitul acelui an scolar.

Venitul minim garantat va fi acordat acelor persoane care fac parte din categorii aflate in segmentul de excluziune sociala, si care fac munca in folosul comunitatii. Ministrul Muncii a declarat ca toate primariile sunt obligate, conform actului normativ aprobat astazi de Executiv, sa elaboreze un plan de dezvoltare comunitara, iar in baza rapoartelor cu privire la indeplinirea acestui plan de dezvoltare, se vor putea face decontarile catre persoanele care beneficiaza de venit minim garantat.

Ministrul Muncii a subliniat ca vor primi venitul minim garantat doar persoanele care presteaza munca in folosul comunitatii, lunar. De asemenea, ministrul a precizat ca a fost modificata reglementarea care prevedea prezentarea cetatenilor beneficiari de venit minim garantat o data la trei luni la agentiile judetene de ocupare a fortei de munca; conform noii legislatii, va fi nevoie sa participe lunar la programele agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

„Prioritatea mandatului meu e sprijinirea insertiei pe piata muncii a celor care sunt in excluziune sociala. Stimulam intoarcerea la locul de munca”, a declarat ministrul Ioan Botis.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

„Aceasta ordonanta de urgenta propune o abordare de tip activ pentru acele mamici care doresc sa se intoarca la locul de munca” a subliniat ministrul Muncii, Ioan Botis, care a prezentat stimulentele acordate parintilor.

Astfel, Ioan Botis, a declarat ca, in conformitate cu prevederile noii legislatii, parintii care se afla in concediu de crestere a copilului pentru copii nascuti dupa 1 ianuarie 2011, si care in timpul acestui concediu, au un al doilea copil, vor beneficia – pana la finalul concediului de crestere acordat pentru primul copil – de un stimulent de 600 de lei, platit lunar. La finalul concediului de maternitate acordat pentru primul copil, se va stabili indemnizatia de crestere pentru cel de-al doilea copil, in functie de varianta pe care o va alege parintele.

De asemenea, noul act normativ garanteaza stabilitatea locului de munca, prin prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de 1 an pentru cresterea copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

„Stimulam, pentru viitor, cresterea natalitatii si intoarcerea pe piata muncii a mamelor”, a concluzionat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Intrebat de jurnalisti daca din normele de aplicare a ordonantei privind indemnizatia de crestere a copilului a fost eliminata prevederea din proiect conform careia o mamica ce naste dupa 1 ianuarie si mai are acasa un copil cu varsta de pana in doi ani nu mai beneficiaza de majorarea indemnizatiei de 600 lei, ministrul a raspuns afirmativ.

"Confirm si am sa va spun de ce: primul drept s-a stabilit pe OU 148/2005 si acel drept curge in continuare, deci un drept stabilit la 31 decembrie 2010 curge pana in 31 decembrie 2012. In consecinta, nu poti sa suprapui doua tipuri care curg din doua legi diferite, deci este un drept care curge dintr-o lege anterioara si ar fi fost vorba de al doilea drept care curgea dintr-o lege noua. In consecinta, consider ca atata vreme cat ai un drept care decurge din prima lege, poate mult mai favorabila, e bine si e foarte clar spus si in normele metodologice, este bine sa mergem pe aceasta varianta", a spus Botis.

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 111/2010concediu crestere copilindemnizatie crestere copil

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul a adoptat Normele pentru indemnizatia de crestere a copilului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]