Un sistem de salarizare care recunoaste corect contributiile posturilor si ale titularilor lor si care prezinta competitivitate in raport cu firme similare poate totusi esua, daca este administrat defectuos.
Administrarea salarizarii include:
Controlul costurilor salarizarii
Din dorinta de a fi competitivi din punctul de vedere al salariilor oferite sau pentru a retine cu orice pret un angajat sau altul in firma, costurile salariale sunt sporite, uneori, peste posibilitatile financiare ale firmei. Politica de salarizare nu trebuie, desigur, sa afecteze abilitatea organizatiei de a atrage personal din afara, dar o bugetare prudenta este de dorit pentru a nu afecta intreaga activitate.
Asadar, atentie! Asigurati-va ca sunteti permanent informat despre:
- alocarea cresterilor salariale si a bonusurilor (cand si cine beneficiaza, criteriile pe baza carora se acorda, cuantumul lor, timpul scurs de la ultima crestere de salariu);
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
- problemele administrative (calcularea salariilor, a orelor suplimentare si a taxelor aferente; plata concediilor, rambursarea unor cheltuieli de transport sau salarizare);
- deciziile de salarizare si orice alte aspecte privind salarizarea (salariu confidential sau nu, de exemplu).
Salarii confidentiale
Unele organizatii au stabilit o politica de confidentialitate a salariului, din dorinta de a evita eventuale nemultumiri ce pot rezulta din cunoasterea reciproca a salariilor primite. În plus, pentru multi angajati (mai ales pentru cei foarte merituosi) este confortabil sa stie ca problema salariului este strict personala.
Practica salariului confidential nu elimina insa compararea de catre angajati a salariilor oferite. De obicei, sunt supraestimate salariile colegilor si subestimate cele ale superiorilor. Ambele situatii creeaza motive de insatisfactie si indoieli privind corelatia dintre activitate (performanta) si plata.
O solutie de compromis este sa dezvaluiti intervalul de salariu (salariu minim si maxim) pentru fie care post din firma. Astfel sunt facute publice salariile posibile (cuprinse in acel interval) fara a preciza cu exactitate cat primeste fiecare.