Exista profesiuni riscante?

stresriscprofesiuni riscante
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DA!
Sunt acele profesiuni care, prin natura lor, expun lucratorii la alte categorii de riscuri decat cele intalnite in mod curent si care pot produce efecte daca nu se iau masuri colective si/sau individuale de protectie, dupa caz.
Este vorba despre profesiunile care presupun activitati de servicii, de la domeniul medical, la domeniul hotelier sau la cel al transporturilor aeriene/terestre de persoane.

Forma concreta de manifestare a acestor riscuri se caracterizeaza prin stres, violenta verbala, violenta fizica sau chiar atac (armat sau nu) asupra lucratorului sau asupra unui grup de persoane, efectuat de catre potentiali clienti.

Stresul este determinat de aparitia unor persoane care, prin atitudine si comportament, indica lucratorului experimentat ca sunt capabile de acte antisociale. ...Este posibil sa nu se intample nimic. Dar este in egala masura posibil ca in cateva clipe sa izbucneasca un conflict, cauzat, spre exemplu, de anumite produse care nu mai sunt pe stoc.

Simpla prezenta a unor astfel de persoane ii induce o stare de stres semnificativa lucratorului care, prin natura meseriei, nu-si poate parasi locul de munca.

Mai mult, lucratorul trebuie sa aiba o atitudine decenta si respectuoasa fata de persoane pentru care nu exista astfel de valori comportamentale si care nu sunt capabile, prin educatia si formarea pe care o au, sa manifeste un minimum de comportament civilizat.

Exista si situatii mai speciale, in care se mentine o stare de stres latent, determinat de activitatile gruparilor teroriste. Din cauza acestora, locurile de munca din aeroporturi, cladiri reprezentative (teatre, sedii de birouri, agentii comerciale, ambasade), metrouri nu mai prezinta aceeasi siguranta ca inainte. Oricand, pot deveni tinte!

Ca urmare, lucratorii din aceste categorii pot fi afectati de tulburari ale somnului, de teama, chiar daca afectarea este indirecta (prin intermediul mass-media, de exemplu). In final, toate acestea le vor leza capacitatea de munca.

Sfat
Pentru a evita situatiile in care lucratorii pot fi agresati, instruiti-i in sensul de a nu raspunde la provocari si de a avea o atitudine decenta si respectuoasa, indiferent de imprejurari.

Este esential ca in zona de lucru cu publicul sa existe un serviciu de paza (mai mult sau mai putin la vedere) care sa poata interveni atunci cand este cazul. Simpla prezenta a acestui serviciu induce o stare de siguranta lucratorilor, care stiu ca sunt protejati in caz de pericol.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stresriscprofesiuni riscante

Data aparitiei: 27 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Exista profesiuni riscante? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]